Strucla drożdżowa z makiem. Przepis z Kuchni Polskiej 1954

 

Dzisiaj jest Dzień Herbaty. Zapraszam Was więc na filiżankę aromatycznego herbacianego napoju i struclę z makiem. Strucla drożdżowa z makiem to tradycja w moim domu. Pamiętam jak babcia wyrabiała ciasto w misce. Wydawało mi się, że nieskończenie długo. Naprawdę trwało to dwie godziny! Ale za to ciasto było puszyste i lekkie jak chmurka. Dzisiaj posiłkuję się robotem, z tego samego przepisu z Kuchni Polskiej z 1954 roku. To taki skrót ku makowej smakowitości, za którą przepadają wszyscy.

 

 

Strucla drożdżowa z makiem
przepis z książki Kuchnia Polska wydanie pierwsze z 1954 roku

3 strucle
masa makowa
50 dkg maku
25 dkg cukru (20 dkg)
4 łyżki miodu
2 białka
5 dkg masła
skórka cytrynowa
wanilia
3-4 łyżki miodu

ciasto
1 kg mąki ( pszenna tortowa)
około 1/2 l mleka
5 dkg (świeżych) drożdży
2 jaja i 2 żółtka
12 dkg tłuszczu ( masło)
25 dkg cukru ( 20 dkg)
olejek migdałowy, sól, wanilia, tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

Najpierw robimy masę. Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito ( lub gazę), odsączyć. Przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęsta siatką. Włożyć do rondla na stopione masło, dodać cukier, skórkę cytrynową, miód. Smażyć mieszając 10-15 minut. Ubić pianę i wmieszać w masę makową. ostudzić, ale powinna być letnia podczas wykładania na ciasto.
( można użyć gotowego mielonego maku)

Teraz ciasto. Trzy głębokie keksówki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Mąkę przesiać do miski. Zarobić rozczyn z 1/3 kg maki, 1/4 l mleka, łyżki cukru i mąki. Rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka i jaja ubić z cukrem na parze, wlać do miski z mąką, dodać rozczyn, szczyptę soli i mleko. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki i miski (można użyć robota). Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwile. Przykryć i zostawić w cieple aż podwoi objętość. Podzielić ciasto na trzy kawałki. Stolnice podsypać mąkę. Wałkować ciasto na prostokąt 30×25 cm. !/3 masy makowej wyłożyć na ciasto i równo rozsmarować, zostawiając 2 cm wolnego ciasta od brzegu. Ciasto zwinąć w rulon po linii krótszego boku. Włożyć do foremek. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy wyrosną, smarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika ( 170 st. C). Piec 40-50 minut i sprawdzić patyczkiem czy ciasto si upiekło. Wyjąć, lekko ostudzić i wyłożyć na deseczkę. ostudzić.

Polewa z cukru trzcinowego i pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
cukier puder trzcinowy
skórka pomarańczowa

40 thoughts on “Strucla drożdżowa z makiem. Przepis z Kuchni Polskiej 1954

  1. Wszystkie ciasta z makiem biorę w ciemno, Twoje wygląda tak smaczne, że chętnie skorzystam z przepisu

  2. Moja bratowa się w nim wyspecjalizowała 🙂

  3. Właśnie taka strucla gości u nas co roku, jest naprawdę smaczna.

  4. Bardzo lubię ten wypiek, zawsze robimy w domu dwie lub trzy strucle, bo je uwielbiamy.

  5. Bardzo lubię ten wypiek, zawsze robimy w domu dwie lub trzy strucle, bo je uwielbiamy. Pycha.

  6. Taką sztruclę makową zawsze robiła moja mama. Może I ja spróbuję tym razem. Oby wyszła równie pyszna

  7. Idealna na święta. Uwielbiam takiego makowca.

  8. Uwielbiam wszystkie ciasta które zawierają mak dużo maku i bakalii. Twoja strucla jest fantastyczna mam tę książkę w domu kropka Jest już tak porwana i ma strasznie stare fotografie ale ciągle drzemią w niej przepisy do odkrycia!

  9. Moja strucla właśnie stygnie, też korzystałam z tej książki, ale z późniejszego wydania

  10. Ehh, szkoda że mi drożdże nie wychodzą :/

  11. Jak pięknie zawinięta strucla! Mi nigdy taki ładny ślimaczek nie wychodzi 😉

  12. Nawet nie wiedziałam, że wczoraj był dzień herbaty. A strucla piękna. U nas na święta obowiązkowa:-) Częstuję się, jeśli coś zostało;-)?

  13. Ciągle waham się czy sprawić sobie robota do wyrabiania ciasta ale później przychodzi taki przepis jak Twój i od razu,wiem że choćbym nie wiem jak chciała to nie wyrobie ręcznie ciasta na strucle jak trzeba. No chyba,że idąc w ślady Twojej babci będę to robić dwie godziny. Zdecydowanie nasze pokolenie jest bardziej niecierpliwie,z drugiej strony mamy dużo łatwiej. Już sobie wyobrażam smak tego makowego spacjalu.

    • Violu, nasze babcie nie miały robotów, a smak tamtych wypieków był niebiański. To pewnie to ręczne wyrabianie. Robot pomaga, ale trudno jest uzyskać tamten smak. Strucla pycha.

  14. Strucla wygląda przepysznie! Zapisuję przepis

  15. Uwielbiam, choc u nas mówi się na to makowiec

  16. Wygląda bardzo apetycznie 😉

  17. Wędrówki po kuchni

    Uwielbiam wypieki z makiem i nie wyobrażam sobie świąt bez makowca!

  18. Rolada wspaniale zwinięta, zachwycam się zawsze tym ciastem,
    muszę trochę popracować mnie tak nie wychodzi 🙂
    Pozdrawiam

Skomentuj Edyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.