Młode ziemniaki, pomidory i szparagi. Z piekarnika

 

Młode polskie ziemniaki już są! Rozkoszujemy się ich smakiem niemalże codziennie. Dajemy im rozkwitnąć w różnych pysznych odsłonach. Dzisiaj zapiekane z pomidorkami mini i zielonymi szparagami. Oliwa , rozmaryn, sól i pieprz. I to wystarczy. A, i jeszcze biały Riesling!

 

Młode ziemniaki pieczone z pomidorkami i szparagami
młode polskie ziemniaki
zielone szparagi
pomidorki mini
igiełki rozmarynu
sól morska i pieprz

Ziemniaki myję i obieram ze skórek. Kroję na pół i układam w naczyniu do zapiekania. Polewam oliwą, posypuję solą i pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Szparagom odcinam końce i kroję je na kawałki. Pomidorki dokładnie myję. Po 20 minutach pieczenia dodaję  łodygi szparagów i pomidorki, polewam oliwą. Wstawiam na kolejne 20 minut. Pod koniec dodaję główki szparagów – sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie. Wyjmuję naczynie z piekarnika, posypuję pieprzem i odrobiną soli morskiej. Od razu podaję z kieliszkiem Rieslinga.

16 thoughts on “Młode ziemniaki, pomidory i szparagi. Z piekarnika

  1. Ależ pysznie I kolorowo wygląda to danie 🙂 Uwielbiam dania jednogarnkowe. Właściwie to przepis idealny na dzisiejszy obiad, bo brakowało mi pomysłów 🙂

  2. Uwielbiam młode ziemniaki, ale w takim połączeniu jeszcze nie miałam okazji jeść 😀 A w połączeniu z rozmarynem, musi smakować wyśmienicie

  3. Niesamowite, że trzy takie podstawowe, sezonowe produkty mogą dać tak przepyszne danie. Kwintesencja lata.

  4. Wszystko co młode i swierze jest pyszne i smacze…ciekawe danie..

  5. Wspaniała jest ta monoporcja i ta butelka chłodnego winka…. aż tutaj zapach pieczonych pomidorów i oliwę. Kryształki soli ,które jeszcze nie zdążyły się rozpuścić wspaniale tańczą wokół szparagów, a smak ich jest niezapomniany. Podlewam wszystko łykiem zacnego trunku i przenoszę się daleko poza betonowe ściany

    • Kasiu, oj tak, wszystko jest ze sobą złączone i stanowi jeden pyszny zespół.
      A beton należy zdecydowanie porzucić. Jest mega niezdrowy. Na szczęście mieszkam w cegle.

  6. No i naszła mnie ochota na to danie. Nie mogę się doczekac kiedy spróbuję

  7. Ulubiony posiłek o tej porze roku! Wspaniałości!

  8. Wygląda apetycznie, musze spróbować

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.