Sernik z białą czekoladą i truskawkowym sosem

 

Sernik z białą czekoladą jest wybitnie pyszny, lekki, a jednocześnie kremowy. Na spodzie z ciemnych herbatników i z sezonowym truskawkowym sosem.  Po prostu delicje. Podaj go na weekendowy deser po rodzinnym obiedzie lub spotkanie z przyjaciółmi. Nikt się nie oprze !

 

ciasteczkowy spód
100 g digestive z czekoladą
40 g masła

masa serowa
700 g zmielonego tłustego twarogu
50 g cukru pudru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 jajka
125 ml śmietany 18%
2 tabliczki białej czekolady

cukier puder do posypania – opcjonalnie

sos truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżki jasnego cukru muscovado
2 łyżki czerwonego octu balsamicznego

tortownica o średnicy 19 cm
arkusz papieru do wypieków

 

 

Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej.
W rondelku podgrzej śmietanę, odstaw z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw.
Dno tortownicy z odpinaną obręczą wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz.
Herbatniki pokrusz i połącz z miękkim masłem – możesz to zrobić w malakserze lub blenderze. Ciasteczkową masą wylep spód tortownicy.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C – góra i dół. Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione do połowy wrzącą wodą.
Do misy miksera włóż ser, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksuj na małych obrotach przez 2 minuty.
Dodawaj po jednym jajku, miksując masę po każdym dodanym jajku.
Przestudzoną masę czekoladową ze śmietaną dodaj do masy serowej i połącz mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Masę serową przełóż do przygotowanej formy ze spodem ciasteczkowym, wstaw do piekarnika i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu środek sernika ma być luźny.
Upieczony sernik zostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i ostudź. Na noc wstaw go do lodówki, aby dobrze zastygł.

Przygotuj sos truskawkowy. Obrane z szypułek truskawki opłucz na sicie i zostaw aby odciekły. Rozgrzej patelnię z cukrem muscovado, dodaj pokrojone truskawki i podgrzewaj, aż powstanie sos. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i podgrzewaj, aż sos zacznie gęstnieć. Zostaw do ostygnięcia.

Wyjmij sernik z tortownicy i postaw na talerzu do serwowania, posyp go ewentualnie cukrem pudrem i polej truskawkowym sosem.

14 thoughts on “Sernik z białą czekoladą i truskawkowym sosem

  1. Wędrówki po kuchni

    Czekolada i truskawki to idealny duet. W połączeniu z sernikiem – bajka

  2. Takiego sernika jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale z wielką przyjemnością to zrobię, moje ulubione ciasto. 🙂

  3. Aniu wspaniały sernik! Bardzo chętnie skorzystam z przepisu 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

  4. Robiłam już różne serniki, ale ten z białą czekoladą jeszcze przede mną.

  5. Podrzucę przepis mamie, bo serniki w moim wykonaniu to najczęściej porażka 🙁 a bardzo lubię a ten wygląda i na pewno smakuje obłędnie

  6. wygląda cudnie, śliczne zdjęcia, na kawałek serniczka chętnie bym sie skusiła

  7. Sernik zachwyca, idealny na podwieczorek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.