Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem. Sezonowo od A do M

 

Kalafior, kwiat lata, który zawsze ma swoje miejsce w kuchni. Niezależnie od czasu i mody kulinarnej. Lubiany i kochany lub obojętny, bo po prostu jest. Może być zwyczajny i wręcz nudny lub grać główną rolę na talerzu. Wszystko zależy od roli, jaką mu przypiszemy.
U mnie występuje na pierwszym planie. Jaką kreację otrzymał w Konwaliowej kuchni?

1/2 dużego kalafiora lub jeden średni
1 łyżka oliwy EV
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
2 łyżeczki sproszkowanej chili
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżeczka kolendry w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
1 cytryna bio

1 burrata
1 łyżka orzeszków piniowych
oliwa EV

sos ziołowy
garść świeżych ziół: tymianek, szałwia, kolendra, natka pietruszki, koper
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz
1/2 szklanki oliwy EV

 

 

Rozgrzej piekarnik do 200 ºC i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Usuń zewnętrzne liście kalafiora, podziel go lub pokrój na małe różyczki i dokładnie umyj.
Połącz wszystkie przyprawy w misce. Rozłóż kalafior na papierze i posmaruj mieszanką przypraw z oliwą. Pokrój cytrynę na kawałki i połóż obok kalafiora. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 20-30 minut.

 

 

W międzyczasie przygotuj sos ziołowy. Obierz ząbek czosnku, umyj zioła, wytrzyj do sucha i zerwij liście z gałązek. Przełóż je do kielicha blendera i dodaj resztę składników. Zmiksuj i zostaw.
Ułóż upieczony kalafior na talerzu do serwowania. Przełam burratę nad kalafiorem. Całość posyp piniami, polej zielonym sosem i oliwą EV.

16 thoughts on “Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem. Sezonowo od A do M

  1. Tyle aromatów na jednym talerzu!
    Nudy tu nie ma na pewno.
    Rozkosz w każdym kęsie!
    Dziękuję za smakowite, kalafiorowe spotkanie. 🙂

  2. Ja chcę takie danie 🙂 składniki idealnie pasują mi do diety, ciekawa jestem czy internetowo kupię burattę, bo u mnie w sklepach takich cudów nie ma 🙂

  3. Wspaniały pomysł na kalafiora. Kalafior symbol lata! Fantastyczny! A i pomysł na dwie kuchnie jest super!

    • Kasiu, cieszę się, że taka odsłona kalafiora jest i w Twoim guście.
      Gotujemy z Magdą od lat na dwie kuchnie.

  4. Fanatyczny pomysł na kalafiora! Zaraz ruszam na poszukiwanie odpowiedniej sztuki 🙂

  5. Oooo a ja myślałam ze to jakieś mięsko tak pysznie wyglada, tymczasem ten kalafior musiał smakować niezwykle w tym zestawieniu, warto sięgać po warzywa i robić z nich niecodzienne pyszności, .

  6. Nie miałam okazji piec kalafiora. Z chęcią wypróbuję przepis

  7. Kalafior w pieczonej odsłonie na pewno też jest pyszny.

Skomentuj Justyna Borucka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.