Curtido. Marynowana surówka z kapusty z Salwadoru

 

Curtido to lekko marynowana surówka z kapusty. Można ją jeść na surowo lub podawać jako dodatek do tacos, pupusas, burgerów, zup i kanapek.
Curtido jest bardzo łatwe do zrobienia, ale niezbyt łatwe do znalezienia w sklepach, nawet w miejscu swojego pochodzenia, czyli w Salwadorze. To bardzo popularny dodatek do posiłków i dlatego dziwi, że nie znalazł pomysłu na to, aby można go było kupić… Warto więc zrobić kilka słoików we własnej kuchni i mieć tę surówkę pod ręką. Ma charakter i pasuje do wielu dań.

 

 

1/2 główki kapusty
1 czerwona cebula
1 marchew
1 jalapeño

solanka
1, 5 szklanki gorącej wody ( nie wrzątku)
3/4 szklani octu z białego wina
1 łyżka + 1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano, w oryginale meksykańskiego

Połóż kapustę na desce do krojenia i pokrój ją na ćwiartki. Wykrój głąby i każdą ćwiartkę jeszcze przekrój na dwie części. Teraz cienko pokrój kapustę i włóż do dużej miski z wodą i wypłucz ją zanurzając kilka razy w zimnej wodzie. Odcedź i włóż do miski.
Umyj marchewkę i potnij ją na cieniutkie paseczki lub pokrój obieraczką do warzyw. Dodaj do kapusty.
Obierz cebulę, drobno pokrój ją w półplasterki i ułóż na samej górze miski na marchewce i kapuście. Pokrój paprykę w plasterki.
Posyp wszystko solą i oregano. Równomiernie polej gorącą wodą.
Dodaj ocet winny i poczekaj około minutę, aż wszystko ostygnie, zanim zaczniesz mieszać.
Mieszaj wszystko dłońmi. Na początku kapusta będzie bardzo sztywna i będzie mało soku i solanki. Podczas mieszania trzeba mocniej ugniatać kapustę. Spowoduje to uwolnienie wody z kapusty i szybsze jej zmiękczenie. Dodaj jalapeño i przełóż do wyparzonych słoików, kiedy będzie już wystarczająco dużo soku.
Wstaw słoiki z curtido do lodówki, aby smaki się połączyły. I podawaj do ulubionych dań kuchni meksykańskiej.

30 thoughts on “Curtido. Marynowana surówka z kapusty z Salwadoru

  1. Faktycznie prosta. I chętnie ją spróbuję zrobić. Pysznie wygląda☺️

  2. Świetnie się prezentuje, a zapewne jeszcze lepiej smakuje. Chętnie jej spróbuję.
    Ps. rymowanka nie był zamierzona 😀

  3. jak smacznie! zdrowo i pysznie:)

  4. Curtido, dla samej nazwy chętnie ją zrobię, na dokładkę tak pięknie wygląda

  5. Z wielką ciekawością spróbuję. Uwielbiam takie nowości

  6. Jak pięknie wygląda. Uwielbiam takie proste, kolorowe i zdrowe potrawy

  7. Prosta, smaczna, kolorowa, apetyczna.
    Bardzo chętnie zrobię kilka słoiczków.
    Już na zdjęciu pobudza apetyt.
    Lubię takie smaki 🙂

  8. Jak tylko zdobędę jalapenio zrobię, toż to cos idealnego dla mnie! Tylko czy tej wody nie będzie trzeba odlać? I ocet winny, a nie prawdziwy? To trochę jak pół kiszenie pół marynowanie. To MUSI być pychota! Muszę zapisać…

    • Post Author Amber

      Iwona, chyba problemu z jalapeno nie będzie?
      Tak, to ocet winny. ‘Prawdziwego’ nie używam. A w tytule wpisu jest – marynowana surówka z kapusty.
      To jest pyszne.

  9. Prosta, zdrowa, kolorowa i nie trzeba jej robisz w zapasach na zimę.

  10. Ale kolorowo 🙂 z chęcią bym taka teraz zjadła 🙂 narobiłaś mi naia apetytu i jak nic będę robić 🙂

  11. Jest prosta i z charakterem. Wydaje mi się że byłaby też świetnym dodatkiem do dań z grilla. Do mięs tłustych i ciężkich. Fajne jest to że można ją upchnąć do słoika i wykorzystać w późniejszym czasie nawet czuję że zrobię!

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      jest dobra do wszystkiego. Zjadam ją też prosto ze słoika. Teraz to świetne źródło witamin.

  12. Te kolory mówią same za siebie, lubie kiszonki i z chęcią bym sprobowala. Nie wspomnę jaka to bomba witaminowa ,idealna na tę pore roku.

    • Post Author Amber

      Viola, teraz to najlepsze witaminy. Wszystko inne zawiera już mało witamin, a do sezonu daleko…

  13. Wędrówki po kuchni

    Już nazwa taka trochę egzotyczna zachęca do spróbowania. Z pewnością mojej drugiej połowie przypadłaby do gustu 🙂

    • Post Author Amber

      Wędrówki, nazwa taka typowo południowoamerykańska.
      W takim razie zrób swojej drugiej połowie. Jest pyszne!

  14. Bardzo smakowity przepis, chętnie zrobię taką surówkę. Piękna i kolorowa, zdecydowanie coś dla moich domowników <3

  15. Surówka idealna na przywołanie wiosny. Pięknie wygląda, na pewno doskonale smakuje. O zaletach prozdrowotnych nie wspomnę 🙂 Biorę ją!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.