Tacos z krewetkami i curtido. Letnie klimaty w marcu…

 

Tacos z krewetkami przypominają mi letnie wieczory na tarasie. Do nich obowiązkowa szklaneczka margarity, pachnące kwiatami powietrze i możemy tak siedzieć przez pół nocy, a nawet dłużej…
Z tęsknoty właśnie za takimi klimatami przygotowałam te fantastyczne przekąski. Właściwie to wystarczyły nam za obiad, bo były solidnie napakowane curtido i krewetkami. No i była też margarita.
Letnie klimaty w marcu…

 

 

500 g dużych krewetek
2 łyżki oliwy EV
1 szalotka
3 ząbki czosnku
200 ml gęstego sosu pomidorowego
1 świeże czerwone chili
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku

sos
1/2 dojrzałego awokado eko
150 ml jogurtu naturalnego
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz do smaku

6 tortilli kukurydzianych do tacos
curtido – przepis tutaj
limonka
kolendra – u mnie kiełki

Składniki sosu włóż do kielicha blendera i zmiksuj. Przełóż do miseczki i przykryj.
Krewetki obierz z pancerzy, wyjmij żyłkę jelitową i opłucz na sicie. Szalotkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Świeże chili posiekaj, odrzuć pestki. Podgrzej łyżkę oliwy na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż zaczną się różowić  – 2 minuty. Krewetki wyjmij łyżką cedzakową na talerz i odstaw na bok.
Na tę samą patelnię dodaj pozostałą łyżkę oliwy, posiekane chili i cebulę, smaż 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, aż poczujesz jego zapach, jeszcze 1 minutę. Dodaj sos pomidorowy i paprykę w proszku. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aby połączyć smaki – 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj krewetki i smaż  kolejne 2 minuty.
W międzyczasie podgrzej tortille w piekarniku.  Układaj na nich curtido, krewetki, kolendrę lub kiełki. Podawaj z limonkami i sosem obok.

32 thoughts on “Tacos z krewetkami i curtido. Letnie klimaty w marcu…

  1. Wyglądają bardzo nieprzyzwoicie…O matko, ale bym zjadła. I zatęskniłam za latem. Aniu, wodzisz mnie na pokuszenie;-)

  2. Bardzo lubię połączenie krewetek i chili, do tego aksamitny sos ii musi być pysznie. Przygotowałaś super propozycję na kolację we dwoje

  3. Z ochotą zjadłabym takie cudo – moje smaki i klimaty 🙂 Zapisuję propozycję i skorzystam w chwili zatęsknienia do smaków lata 🙂

  4. Trafiłaś mnie tymi krewetkami w serce. Kocham takie dania, takie połączenia.
    Krewetki uwielbiam właśnie z chili.
    Poezja kulinarna w Twoim wydaniu. Mogłabym jeść o każdej porze dnia.
    Znakomity przepis Aniu 🙂

  5. Papierowa Łowczyni

    Połączenie dwóch smaków, które lubię musi być podniebną petardą. Chętnie wypróbuję , ale z łagodnym sosem. Nie lubimy ostrych dań 🙂

  6. Kradę przepis…od tak dawna coś za mną chodzi co ma w sobie krewetki…wygląda mega apetycznie

  7. Nigdy nie jadłam krewetek, ale ta propozycja na pewno znajdzie swoich zwolenników.

  8. Świetna Meksykańska przekąska. Wszystko co lubię.

  9. Moje smaki! Uwielbiam krewetki I chętnie wypróbuję je w takim zestawieniu. Wkrótce urodziny mojego męża, już wiem co podam na przystawkę

    • Post Author Amber

      Edyta,
      to świetnie. Te tacos będą fantastyczną przekąską i na pewno będą się cieszyły powodzeniem.

  10. Krewetki uwielbiam w ogóle lubię eksperymenty kulinarne, cos nowego, albo starego inaczej. Tego jeszcze nie robiłam, choć raz kupiłam takie “muszelki”, nie wiedziałam co z nimi zrobić, szkoda, że nie wpadłam na to co proponujesz, ale wprost genialne!

  11. Oj lubie takie, nawet bardzo 🙂 tacos jadamy bardzo często pod różna postacią. Jest to bardzo popularne w Norwegii. Oni w każdy piątek mają taco 🙂

  12. Nie mogę oglądać Twojej strony głoda haha 😛 Ale mi narobiłaś smaku, coś czuję że by mi wszystko zasmakowało ( pomimo krewetek, których się ,,boję” jeść) haha

  13. Propozycja dla mojego syna, jestem przekonana, że zdecyduje się na takie krewetkowe smakowanie. 🙂

  14. bardzo letnie danie!

  15. Haha, robiłam tacos wczoraj na lunch tylko z mięsem mielonym i warzywami ale jako,że mam krewetki w zamrażalniku to jutro zrobię Twoją wersję. Uwielbiam

    • Post Author Amber

      Viola,
      świetnie. Dla mnie z rybą i krewetkami to najlepsze tacos. Jakoś tak je polubiłam od pierwszego razu.
      Ale z mięsem kiedyś spróbuję.

  16. Ja też mam teraz ogromną ochotę na takie letnie smaki. Twoja propozycja wspaniała, krewetki mniem i ten dodatek sałatki, obłęd!
    A Margarita – powzdycham, a może pójdę lepiej zrobić 🙂

    • Post Author Amber

      Kamila, bardzo się cieszę. Już czas dodawać sobie letniej otuchy takimi daniami. Margarita konieczna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.