Ser Brie pieczony we francuskim cieście z karmelizowanymi jabłkami i tymiankiem

 

Kto nie lubi pieczonego, rozkosznie lejącego się sera brie jako przekąski lub przystawki? Albo śniadania we dwoje?  Za każdym razem, gdy robię pieczony ser, zawsze wokół niego zbiera się wielu amatorów i zwykle znika w ciągu pięciu minut. Jest po prostu tak dobry i przy wielu różnych wariantach można być pewnym, że znajdzie się  bez trudu taki, w którym trzeba się zakochać. To pieczone brie z  jabłkami i karmelowym sosem jest zawsze idealną opcją i naprawdę trudno mu się oprzeć.

 

 

1 płat francuskiego ciasta – domowego lub sklepowego z masłem
1 krążek sera Brie
1 jajko
2  jabłka Grójeckie
1/3 szklanki nierafinowanego cukru Muscovado lub trzcinowego cukru bio
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych pistacji – opcjonalnie
kilka gałązek świeżego rozmarynu

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.  Jajko ubij widelcem w miseczce. Ciasto  rozwałkuj na cienki prostokąt i połóż go na blacie. Ostrożnie odetnij wierzch brie ostrym nożem i umieść go na środku ciasta. Zacznij zakładać ciasto wokół brie, jak na galette, ale nie zakrywaj szczelnie sera. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż całość do formy do pieczenia lub innego okrągłego naczynia nadającego się do pieczenia w piekarniku. Piecz w piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotuj jabłka.
Pokrój je na kawałki. Na dużej patelni połóż masło i brązowy cukier. Na małym ogniu mieszaj, aż masło i cukier się rozpuszczą, dodaj jabłka i gotuj na większym ogniu, aż jabłka oblepią się syropem. Zestaw z ognia.
Gdy upieczony brie będzie gotowy, ciasto się zrumieni, wyjmij go z piekarnika i polej jabłkami z syropem.
Udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj od razu.

28 thoughts on “Ser Brie pieczony we francuskim cieście z karmelizowanymi jabłkami i tymiankiem

  1. Ser i owoce, to klasyczne sprawdzone połączenie, bardzo je lubię i chętnie skorzystam z przepisu.

  2. Bardzo lubię połączenie sera z owocami. Tak zapieczony jest cudny. Ale mi narobiłaś smaku.

  3. nie wpadłabym na takie podanie sera brie!

  4. Nigdy jeszcze nie robiłam pieczonego sera, ale bardzo lubię go jeść.

  5. No, no to dopiero rozkosz dla podniebienia, ciasto francuskie, jabłka i idealny ser.
    Mniam!

  6. Chętnie skorzystam z przepisu, dawno nie łączyłam sera z owocami, i jeszcze kołderka z ciasta, piszę się na to. 🙂

  7. Nie przepadam za serem brie, ale Twoja propozycja by mnie skusiła. Wygląda obłędnie 🙂

  8. Wędrówki po kuchni

    Ser i owoce to idealne połączenie, więc ten duet z pewnością świetnie ze sobą współgra. Na dodatek wygląda apetycznie

  9. Chętnie bym spróbowała, wygląda zachęcająco. 🙂 Dla mnie to coś nowego.

  10. o wow zaskoczyłaś mnie tym przepisem, efekt musi być mega. Recept zapisuję do wykorzystana koniecznie!

  11. Wygląda bardzo apetycznie, a ten ser to uwielbiam 🙂

  12. Bardzo mi się podoba ten dodatek jabłek 🙂

  13. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Muszę zrobić to w najbliższym czasie. Jaki gatunek jabłek będzie najlepszy: lekko kwaśne, winne czy mączne?

    • Post Author Amber

      Moniko, bardzo się cieszę, że upieczesz ten pyszny ser z jabłkami. Jabłka lekko kwaśne lub słodkie będą super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.