Zupa z ciecierzycą, cytryną i orzo. Sezonowo od A do M

 

Ta słoneczna zupa, to wegetariańska wersja greckiej zupy avgolemono, tradycyjnie przyrządzanej z kurczaka, orzo warzyw i cytryny. Zamiast śmietany, bulion warzywny zagęściłam żółtkami. Zupa nabrała wyjątkowo jedwabistego i pysznego smaku. Dodatek świeżego soku z cytryny i ziół sprawia, że jest lekka i orzeźwiająca. Dodatek ciecierzycy zamiast kurczaka czyni ją wegetariańskim posiłkiem.
Tę fantastyczną zupę ugotowałam w ramach naszego wspólnego spotkania z Konwaliami w kuchni. Tematem styczniowym były strączkowe.

 

 

2 łyżki oliwy EV
1 mała biała cebula
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
700 ml bulionu z warzyw
1 puszka ciecierzycy bio
1 filiżanka orzo
1 żółtko jajka 0
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny plus plasterki cytryny do podania
1 garść świeżego szpinaku baby
1 łyżeczka liści tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Marchew obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek w kostkę. Oliwę rozgrzej w sporym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj marchewki i czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj bulion i ciecierzycę i wymieszaj. Kiedy zupa się zupa się zagotuje, zredukuj grzanie do wolnego. Dodaj orzo i wymieszaj. Gotuj zupę, aż orzo będzie al dente, od czasu do czasu mieszając, aby orzo nie przywarło do dna garnka.
W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, wymieszaj w kubeczku żółtko i sok z cytryny. Wylej 1 filiżankę gorącego bulionu i ciągle mieszaj, aby wszystko połączyć.
Gdy orzo będzie al dente, zdejmij garnek z ognia i ciągle mieszając zupę jedną ręką, bardzo powoli wlewaj jajka do zupy, aż się połączą z resztą. Zupa będzie gładka i kremowa.
Postaw zupę na małym ogniu, dodaj szpinak, tymianek i oregano i mieszaj przez 1-2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Następnie spróbuj i dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj ciepłą, udekorowaną plasterkami cytryny.

20 thoughts on “Zupa z ciecierzycą, cytryną i orzo. Sezonowo od A do M

  1. Wygląda przepysznie!
    Idę namoczyć ciecierzycę!
    Dziękuję za styczniowe spotkanie. 🙂

  2. Fajny pomysł na zupę, lubię ciecierzycę, więc to może być coś dla mnie. Przy okazji muszę zajrzeć do Konwalie w kuchni 🙂

  3. zaciekawiła mnie ta cytryna. Nie miałam okazji jeść takiego połączenia smaków

  4. Nie przepadamy za ciecierzycą, ale podejrzewam, że można ją zastąpić białą fasolą. Tego typu zupy cieszą się u nas wzięciem. 🙂

  5. Nigdy nie jadła ciecierzycy. Muszę w końcu spróbować, bo taka zupka prezentuje sie smacznie

  6. Piękne są Wasze posty ze strączkami. U Madzi się oblizywałam, a teraz u Ciebie… Pyszne miałyście pomysły. Zupka tak słonecznie się prezentuje:-)

  7. Sycąca, rozgrzewająca zupa to stały element mojej diety o tej potrze roku. Wypróbuję Twój przepis z przyjemnoscią.

  8. Chyba nie jadłam jeszcze zupy z ciecierzycą, a apetyt wyostrza się na sam widok! 😉

  9. Nigdy nie robiłam zupy z ciecierzycą, więc to dla mnie smaczna nowość.

  10. Bardzo ciekawi mnie ten dodatek cytryny!

Skomentuj Edyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.