Cesarski omlet (Kaiserschmarrn) na zimowe śniadanie

 

Kultowe śniadanie albo deser z zimowego Tyrolu. Każdy kto kiedyś znalazł się w austriackiej zimowej stolicy, musiał jeść Kaiserschmarrn. Uwielbiam naleśniki, więc zachwycałam się tym omletem od zawsze. Teraz nie wybieram się już na narty, ale robię ten omlet w domu. Zimowe śniadanie z Kaiserschmarrn zawsze przeciąga się nam jakoś podejrzanie długo.  Delektujemy się nim do ostatniego kęsa.

 

 

Kaiserschmarrn

125 ml mleka
1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
4-5 jaj
60 g cukru
125 g mąki
sól
rodzynki namoczone w rumie (opcjonalnie)
masło do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura śliwkowa do podania

Wymieszaj mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę. Dodaj szczyptę soli i rodzynki. Białka ubij na pianę. Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta, tak aby uzyskać puszystą konsystencję. Na patelni rozgrzej masło, wylej ciasto, zarumień omlet i przełóż na drugą stronę. Po usmażeniu odczekaj minutę. Omlet rozdrobnij widelcem i podsmaż jeszcze przez około 2 minuty na patelni. Podawaj od razu posypany cukrem pudrem z konfiturą śliwkową.

30 thoughts on “Cesarski omlet (Kaiserschmarrn) na zimowe śniadanie

  1. Bardzo ciekawe, tego przepisu na omlet jeszcze nie wypróbowałam

  2. Uwielbiam to austriackie danie, a dawno nie robiłam. To chyba najpyszniejsza rzecz tej kuchni oprócz Germknodla.

  3. Nigdy nie jadłam takiego omletu. Przepis bardzo mi się podoba, szczególnie te śliwki 😀

  4. Każde śniadanie na słodko mnie zachęca – to mój ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!

  5. Tylko jak przekonać wroga rodzynek do takiego omleta? Ale sama chętnie spróbuję

  6. Jeszcze nigdy nie jadłam na słodko! 🙂

  7. Takiego omletu jeszcze nie jadłam. Warto wypróbować I urozmaicić swoje śnadania 🙂

  8. Jeszcze nie jadłam takiego omletu. Wygląda pysznie i chyba jest bardzo sycący?

    • Joanno, zjedz koniecznie i sprawdź jak smakuje. Ta porcja wystarcza na dwie osoby, Zapewnia sytość nie tylko na stoku. Ale w śniadaniu o to chodzi.

  9. Prawdziwa poezja! Fantastyczne doznania smakowe ten cukier puder i konfitura są konieczne! W sam raz na długie leniwe śniadania! Takie na pewno dodają mnóstwo energii!

  10. Aż się głodna zrobiłam. 🙂

  11. Nigdy nie robiłam omleta, więc mam co nadrabiać.

  12. Nie często jem omlety. Taki cesarski warto spróbować

  13. Wędrówki po kuchni

    Ja syn mieszkał ze mną, to bardzo często mu robiłam 🙂

  14. Wygląda pysznie. 😉 Żałuję, że w robieniu omletów nie jestem zbyt dobra.

  15. Uwielbiam!!!! Twój smakowity bardzo bardzo!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.