Zapiekanka z grzybami, fasolą i mozzarellą. Wegetariańska uczta!

 

Ta doskonała i sycąca zapiekanka może stać się przebojem w Twojej kuchni. Kiedy już połączysz na patelni wszystkie jej składniki i wstawisz do pieca, szykuj dobre wino.  Wkrótce  poczujesz zapach czosnku, pomidorów i  grzybów,  a domownicy będą ściągać do kuchni.  Zwabi ich niosący się po całym domu aromat tej potrawy.  Zapewniam, że  czeka Was niezwykła uczta. Zrób więc to jak najszybciej!

 

 

grzyby
200 g brązowych pieczarek eko
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy EV
1/2 łyżeczki soli morskiej
pieprz do smaku
1 łyżka natki pietruszki

zapiekanka
200 g fasoli ugotowanej na parze
1 puszka pomidorów pelati + sok
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli morskiej + pieprz
100 g mozzarelli

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Najpierw zrób grzyby. Oczyść je i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelnię z grubym dnem  wlej oliwę i dodaj czosnek, zacznij podgrzewać i włóż pokrojone pieczarki. Zwiększ ogień i smaż wszystko mieszając łopatką. Jeżeli pojawi się płyn, smaż grzyby do jego odparowania.  Smaż je aż będą brązowe – uważaj aby nie przypalić! –  dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj.
Do pieczarek dodaj fasolę, pomidory, posiekany czosnek, tymianek, sól i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj sól i pieprz. Ułóż  na wierzchu kawałki mozzarelli. Piecz bez przykrycia w piekarniku przez około 30 minut.  Płyn w zapiekance powinien trochę bulgotać i nieco się zredukować, a ser się stopić i nieco  przypiec. Podawaj gorącą zapiekankę prosto z pieca z bagietką lub innym chlebem.
Przed zapiekaniem możesz posypać danie okruchami czerstwej bułki i dopiero wstawić do pieca.

 

 

26 thoughts on “Zapiekanka z grzybami, fasolą i mozzarellą. Wegetariańska uczta!

  1. Taka zap[zapiekanka, to super pomysł na naszą dzisiejszą kolację. Jak zwykle pysznie u Ciebie Aniu 🙂

  2. ależ bym chętnie spróbowała tego połączenia smaków:)

  3. smacznie wygląda Twoja zapiekanka

  4. Apetyczne danie i dowód na to, że bez mięsa też może być syto i treściwie

  5. Kochana wygląda przepysznie 🙂 zjadłabym ze smakiem 🙂

  6. Aniu, chętnie bym się wprosiła na tą wegetariańską ucztę
    W tej zapiekance są same przepyszne produkty

  7. Z pewnością pyszna, ale niestety – nie mogę mozarelli 🙂

  8. Wygląda bardzo treściwie 🙂

    • Post Author Amber

      Wielopokoleniowo,
      może tak, ale jest pyszna i bez mięsa. Treść więc czerpie z roślin .
      Pozdrawiam!

  9. Wygląda na bardzo sycącą. Uwielbiam takie przepisy! 🙂

  10. Piszę się na taką sycącą ucztę, pełną wspaniałych warzyw!
    Mniam!

  11. uwielbiam dania, które składają się z warzyw:) wyglądają pysznie i sycząco:)

  12. Oooooo zapisuję na przyszłość, bo wygląda przepysznie!

  13. Aniu – pyszności serwujesz 🙂

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.