Çilbir. Turecki comfort food

 

Çilbir – wymawiamy chil-bir – to jeden z najbardziej popularnych tureckich przepisów na jajka. Klasyk, który łatwo zmieni śniadanie, lunch lub kolację w niebanalny posiłek.  To danie, które zrobimy właściwie zawsze, bo jego składniki są praktycznie stale w naszych lodówkach.  Jest tylko jedno ‘ale’ – w oryginale używa się papryki z Aleppo. U mnie jej nie ma i zastąpiłam ją turecką papryką Pul Biber. Ważną rolę odgrywa tutaj jogurt, który powinien być gęsty i kremowy, no i jajka ugotowane w ‘koszulkach’.  Çilbir podaje się z grzankami, chlebem tostowym lub pitą.  Zapraszam na turecki comfort food!

 

 

Jogurt
1 szklanka jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżka świeżego kopru

Ząbek czosnku rozetrzyj na pastę z solą i włóż do miski. Posiekaj miętę, natkę i koper. Wymieszaj grecki jogurt z czosnkiem i solą i dodaj posiekane zioła. Wymieszaj i odstaw.

Jajka
2 szczęśliwe jajka – po jednym na osobę lub więcej

Zagotuj wodę w garnku. Gotuj ją na wolnym ogniu i dodaj dodaj delikatnie jajko uprzednio wybite do miski. Jeżeli chcesz płynne żółtko, gotuj je 3-4 minuty. A jeśli wolisz bardziej ugotowane – gotuj jajko 6 minut. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Ugotuj tak samo drugie jajko lub więcej.

 

 

Sos
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
łyżeczka tureckiej czerwonej papryki Pul Biber ( w oryginale papryka Aleppo)

Na patelnię włóż masło i oliwę, dodaj paprykę i podgrzewaj aż zacznie pachnieć i sos zabarwi się na czerwono. Wyłącz grzanie.

W międzyczasie zrób grzanki lub tosty.

Rozłóż do talerzy jogurt, na wierzch połóż jajko i polej sosem maślanym z papryką. Posyp solą i posiekanymi ziołami. Podawaj z grzankami.

36 thoughts on “Çilbir. Turecki comfort food

  1. Papierowa Łowczyni

    Mmm ciekawe połączenie, aż mam ochotę wypróbować jak smakują razem jajko z czosnkowy sosem i z tym paprykowym . Może to być eksplozja smakowa, która wywoła ogromną miłość do tego dania 🙂

    • Post Author Amber

      Papierowa Łowczyni,
      tak, to będzie miłość od pierwszego kęsa!
      Aromatycznie, kremowo i jedwabiście.

  2. Ależ to musi być dobre! Połączenie, które często sama stosuję, choć nieco inaczej, bo bez jogurtu, ale z tą papryką, boże być pycha. Grzanki z jajkiem i roztopionym serem żółtym jadam często, więc ten twój turecki pomysł jest idealny dla mnie, a jeżeli jeszcze ta papryka jest ostra to będę to kochać!

    • Post Author Amber

      Iwona, inaczej się nie da, jeżeli to ma być tureckie danie.
      Poza tym ten kremowy jogurt z czosnkiem i ziołami pasuje idealnie do jajka i maślanego sosu z ostrą papryką.

  3. To musi być pawdziwa poezja. Jestem głodna jak wariat teraz, nie wiem czy powstrzymałabym się na jedej porcji. Są takie lekkie i wysmienite zarazem! Kocham czosnek, takie czosnkoweLove!

  4. Kocham jajka od zawsze i mogłabym je jeść codziennie. Na pewno zrobię je po turecku, według Twojego przepisu. Pysznie!

  5. Jajka lubi cała rodzina, często jemy je w różnych konsystencjach i z róźnymi dodatkami, te Twoje na pewno nam zasmakują, muszę tylko rozejrzeć się za taka papryką 🙂 Już nie mogę się doczekać 🙂

  6. To muszę to zrobić mojemu mężowi 🙂 on uwielbia jajka i je ich bardzo dużo. Ciekawa jestem jego opinii i reakcji 🙂

  7. Uwielbiam jeść jajka na śniadanie więc będę musiała spróbować

  8. Ciekawy przepis. Nie znałam tej potrawy i z przyjemnością spróbuję 🙂

    • Post Author Amber

      Olu, bardzo ciekawy i pyszny!
      Robiłam te jajka po turecku wiele razy. I wreszcie trafiły na blog!

  9. Jak Ty mnie zaskakujesz tymi przepisami. Coś prostego, a nie wpadłam na takie połączenie. A że jajka to u mnie numer 1 w kuchni, to przepis zapisuję!

    • Post Author Amber

      AniuM,
      bardzo się cieszę!
      Ten przepis jest turecki, więc trzeba na niego wpaść przy okazji śledzenia receptur kuchni tureckiej.
      Polecam.

  10. Ależ to apetyczne danie i praktycznie wszystko mam w lodówce! … oprócz specjalnej papryki…

  11. Na pewno pyszne, chętnie spróbuje

  12. Dziękuję za pomysł na niedzielne śniadanie:-) Oj już się nie nie cieszę:-)

  13. O rety! Kocham Cię za ten przepis. <3 Naprawdę.

    Uwielbiam jajka, zazwyczaj jem jajecznicę, omlet lub gotowane tradycyjnie. Jednak taki pomysł na śniadanie doda mi rozmaitości i powinien dzieciom zasmakować. Szczególnie połączenie jajek z jogurtem 😀 Mój synek jednak ma podobne smaki do mnie i je bardzo różnorodnie, więc całość powinna mu zasmakować.

    • Post Author Amber

      Felicja,
      wspaniale! Jeżeli Twoje dzieci lubią wyraźne smaki, to takie danie jest naprawdę pyszne i wartościowe.

  14. Bardzo lubię dania z jajek i dość często się one u mnie pojawiają 🙂 pozdrawiam Aniu 🙂

  15. Pyszności, może będzie mi dane spróbować na żywo. Super

  16. Wow, taka egzotyczna wersja dania jakie serwowała mi babcia latem tzn zsiadłe mleko z zieleniną, jajko sadzone i smażony chleb natarty czosnkiem
    Oj zjadłabym ,

  17. Już wiem, co jem jutro na śniadanko! Dzięki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.