Sałatka z pomidorów ze śliwkami, ricottą, ziołami i oliwnym sosem

 

Ta sałatka jest kwintesencją dojrzałego lata. Pełna świeżości, aromatów i wyjątkowych połączeń smakowych. Prosta i szybka do przygotowania. Może być wyborną przystawką, dopełnieniem obiadu, spotkania przy grillu lub po prostu samodzielną przekąską w środku dnia. Cieszy zmysły i rozpieszcza kubki smakowe.

 

 

Pomidory odmiany gargamel – 2 żółte i 2 czerwone (najlepiej z ekologicznej uprawy)
2 śliwki odmiany lepotica (lub inne duże śliwki)
1 słodka cebula
100 g ricotta salata ( twarda ricotta do sałatek)
świeże liście bazylii i mięty

sos
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka miodu tymiankowego
1 łyżka balsamico
szczypta soli
szczypta pieprzu

Najpierw zrób sos. Wszystkie składniki umieść w słoiczku, zakręć i potrząsaj aż powstanie jednolita emulsja. Ostaw. Umyj i osusz pomidory i śliwki. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka.
Pokrój pomidory na cienkie plastry, śliwki w grubsze plasterki.
Na półmisku rozłóż pomidory, plasterki śliwek, piórka cebuli. Pokrusz na wierzch ricottę, polej sosem ( przed polaniem zamieszaj) i udekoruj listkami bazylii i mięty. Od razu podawaj.

14 thoughts on “Sałatka z pomidorów ze śliwkami, ricottą, ziołami i oliwnym sosem

  1. Mniam, takie połączenie składników na pewno jest genialne.

  2. Uwielbiam takie połączenia smaków! Warzywa, sery I sezonowe owoce. Do tego ten sosik z miodem, mniam! Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, więc z ochotą wypróbuję 🙂

  3. Ten post przyciąga uwagę swoją opisową mocą! Sałatka, którą opisujesz, brzmi naprawdę apetycznie. To idealna propozycja na ciepłe dni letnie, kiedy świeżość i różnorodność smaków są szczególnie pożądane. Zapewne wiele osób doceni prostotę i szybkość przygotowania tej potrawy, a także jej uniwersalność jako przystawki, dodatku do obiadu lub przekąski. Chyba każdy kucharz lubi sprawiać, że zmysły są zadowolone, a kubki smakowe rozpieszczone

  4. Ta sałatka to kwintesencja wszystkiego co kocham w odchodzącej porze roku… będę tęsknić.
    Kolory,zapachy,konsystencje..
    Fantastyczna propozycja na celebracje prostoty i wykwintności…

  5. Moim skromnym zdaniem, to właśnie takie słoneczne sałatki są w stanie przytrzymać lato na dłużej. I niech tak się dzieje – róbmy sałatki, cieszmy się smakami lata 🙂

  6. Bardzo ciekawy przepis, będę musiała go sprawdzić. Nigdy nie miałam okazji próbować, czegoś takiego.

  7. Jaka ładna, fajna kolorowa sałatka. Ciekawe połączenie pomidora ze sliwką.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.