Ten wspaniały obiad można podać na każdą okazję, ale też jako codzienne danie. Wspaniały kurczak Pastwiskowy, dojrzałe w słońcu mini pomidory, mascarpone i włoskie zioła. Delikatne, aromatyczne mięso rozpływa się w ustach. Pysznie smakuje z bagietką, makaronem lub ryżem. Czego chcieć więcej…
2 uda kurczaka z wolnego wybiegu ( u mnie Pastwiskowy)
200 ml bulionu drobiowego
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
200 g mini pomidorów
125 g mascarpone
sól i pieprz
szczypta chili
2 łyżki oliwy EV + 2 do smażenia
zioła: po 1 łyżeczce świeżych liści oregano, bazylii, tymianku
Uda przekrój na pół w stawach, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i dokładnie wmasuj w mięso. Ostaw na 30 minut. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Mięso kurczaka zrumień ze wszystkich stron na oliwie i przełóż na talerz.
Na patelnię po kurczaku włóż posiekaną cebulę i smaż kilka minut, a potem dodaj drobno posiekany czosnek. Teraz włóż kurczaka i wlej bulion. Dodaj zioła i chili. Duś bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli sos będzie za szybko parował, dolej bulionu. Teraz włóż mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż ser połączy się z pozostałym sosem.
Posyp natką pietruszki lub koprem.
Kurczak Pastwiskowy jest hodowany w wyjątkowych warunkach. Wszystkie informacje znajdziesz na stronie gospodarstwa. Można też zamówić gotowe tuszki z dostawą na ternie całej Polski.
Fajny przepis na niebanalny obiad. Do tej pory mascarpone używałam wyłącznie do deserów na słodko. Nawet nie wiedziałam, że można go wykorzystać np. do sosów. Bardzo lubimy kurczaka, chętnie więc wypróbuję Twój pomysł.
Edyta, bardzo się cieszę. Ten kurczak zyskuje dodatkową wilgotność i delikatność po kąpieli w sosie z mascarpone.
Kurczak w roli głównej! Nieprawdopodobny aromat, kremowy sos nieprawdopodobnie pyszny! Czego chcieć więcej od życia? Wina, moja Droga wina!
Kasiu, ten kurczak jest tu najważniejszy. Wino to tylko dodatek. Każdy dobiera je we własnym zakresie.
To brzmi jak prawdziwa uczta! Kombinacja kurczaka pastwiskowego, dojrzałych mini pomidorów, mascarpone i włoskich ziół to prawdziwa poezja smaku. To danie, które robi wrażenie na każdej okazji i z pewnością dostarcza wyjątkowych doznań kulinarnych. Nie mogę się doczekać, aby wypróbować tę przepyszną kompozycję!
Aniu, cieszę się z tak entuzjastycznego przyjęcia mojego przepisu. Bardzo Ci polecam, jest pysznie.
bardzo ciekawy przepis. będę musiała go sprawdzić, zwłaszcza że jest to na pewno pyszne.
Angela, jeżeli przygotujesz tego kurczaka, przekonasz się, że pysznie smakuje.
Myślę, że najbardziej smakowałby mi z bagietką.
Martyna, z dodatkiem bagietki jest pyszny i można nią zbierać ten rozkoszny sos.
Ostatnio, za sprawą możliwości kosztowania naprawdę wspaniałych smakowo sosów, doceniam ich siłę w nadawaniu szczególnej nuty potrawom.
Izabela, ten sos jest tutaj bardzo istotny.
Ten przepis z pewnością jest bardzo udany.
Paulina, tak, jest.