Sałatka z pomidorów ze śliwkami, ricottą, ziołami i oliwnym sosem

 

Ta sałatka jest kwintesencją dojrzałego lata. Pełna świeżości, aromatów i wyjątkowych połączeń smakowych. Prosta i szybka do przygotowania. Może być wyborną przystawką, dopełnieniem obiadu, spotkania przy grillu lub po prostu samodzielną przekąską w środku dnia. Cieszy zmysły i rozpieszcza kubki smakowe.

 

 

Pomidory odmiany gargamel – 2 żółte i 2 czerwone (najlepiej z ekologicznej uprawy)
2 śliwki odmiany lepotica (lub inne duże śliwki)
1 słodka cebula
100 g ricotta salata ( twarda ricotta do sałatek)
świeże liście bazylii i mięty

sos
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka miodu tymiankowego
1 łyżka balsamico
szczypta soli
szczypta pieprzu

Najpierw zrób sos. Wszystkie składniki umieść w słoiczku, zakręć i potrząsaj aż powstanie jednolita emulsja. Ostaw. Umyj i osusz pomidory i śliwki. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka.
Pokrój pomidory na cienkie plastry, śliwki w grubsze plasterki.
Na półmisku rozłóż pomidory, plasterki śliwek, piórka cebuli. Pokrusz na wierzch ricottę, polej sosem ( przed polaniem zamieszaj) i udekoruj listkami bazylii i mięty. Od razu podawaj.

14 thoughts on “Sałatka z pomidorów ze śliwkami, ricottą, ziołami i oliwnym sosem

  1. Mniam, takie połączenie składników na pewno jest genialne.

  2. Uwielbiam takie połączenia smaków! Warzywa, sery I sezonowe owoce. Do tego ten sosik z miodem, mniam! Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, więc z ochotą wypróbuję 🙂

  3. Ten post przyciąga uwagę swoją opisową mocą! Sałatka, którą opisujesz, brzmi naprawdę apetycznie. To idealna propozycja na ciepłe dni letnie, kiedy świeżość i różnorodność smaków są szczególnie pożądane. Zapewne wiele osób doceni prostotę i szybkość przygotowania tej potrawy, a także jej uniwersalność jako przystawki, dodatku do obiadu lub przekąski. Chyba każdy kucharz lubi sprawiać, że zmysły są zadowolone, a kubki smakowe rozpieszczone

  4. Ta sałatka to kwintesencja wszystkiego co kocham w odchodzącej porze roku… będę tęsknić.
    Kolory,zapachy,konsystencje..
    Fantastyczna propozycja na celebracje prostoty i wykwintności…

  5. Moim skromnym zdaniem, to właśnie takie słoneczne sałatki są w stanie przytrzymać lato na dłużej. I niech tak się dzieje – róbmy sałatki, cieszmy się smakami lata 🙂

  6. Bardzo ciekawy przepis, będę musiała go sprawdzić. Nigdy nie miałam okazji próbować, czegoś takiego.

  7. Jaka ładna, fajna kolorowa sałatka. Ciekawe połączenie pomidora ze sliwką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.