Kalafior pieczony na ostro Selin Kiazim. Sezonowo od A do M!

 

Od dawna fascynuję się dokonaniami czołowej londyńskiej szefowej kuchni Selin Kiazim, twórczyni i właścicielki restauracji Oklava w Shoreditch. Obserwuję jej kanał na YouTube i śledzę najnowsze przepisy. Chciałabym spróbować każdej Jej potrawy, marzę o wizycie w Oklavie, uwielbiam Jej entuzjazm i lekkość z jaką gotuje. Urzeka mnie prostota Jej dań, a jednocześnie niezwykłe ich wyrafinowanie…

Selin Kiazim propaguje kuchnię Turków cypryjskich i wszystkie jej dania wywodzą się z kuchni tego regionu. Warzywa są sporą częścią kuchni tureckiej, a kalafior jest od dawna ulubionym warzywem Selin Kiazim. Pieczony na ostro kalafior stworzyła po swojej pierwszej wizycie w Stambule.
Po jedzeniu i zakupach na niesamowitych targach tego miasta wróciła do Londynu uzbrojona w różnorodne tureckie artykuły kuchenne, w tym ostrą pastę z suszonej na słońcu papryki i tureckie pistacje. I pewnego wieczoru w domu Selin zabrała się do pracy: miała w lodówce kalafior, trochę pietruszki i pastę paprykową – stąd narodził się Pieczony ostry kalafior. Przepis od razu stał się hitem, a teraz jest bestsellerem w jej popularnej restauracji Oklava.

 


***

 

Kiedy Magda z Konwaliowej kuchni zaproponowała kalafior na nasze lipcowe Sezonowo od A do M, wiedziałam od razu, że przygotuję go w wersji Selin Kiazim.

4 porcje
1 kalafior (pozostaw zielone liście, jeśli są ładne)
2 czubate łyżki pasty z tureckiej ostrej papryki (açi biber salçası)
4 czubate łyżki pasty ze słodkiej papryki tureckiej (tatli biber salçası)
50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
1 duża garść liści pietruszki
1/2 czerwonej cebuli
5 łyżek orzechów pistacjowych, prażonych i grubo posiekanych

Sos sumakowy
sumak
sok z cytryny
oliwa
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach

Pokrój czerwoną cebulę tak cienko, jak to możliwe i namocz w lodowatej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do 210 ° C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Kalafiora pokrój na 4–6 równych kawałków, w zależności od wielkości, zostawiając trochę łodygi, aby trzymała części kalafiora. Opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Wymieszaj dwie pasty paprykowe z oliwą i odrobiną soli. Rozetrzyj miksturę na całych kawałkach kalafiora (warto założyć do tego rękawiczki) i połóż je na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz przez 10–13 minut lub do miękkości. Odłoż na bok.
Odcedź czerwoną cebulę, osusz ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.
Podgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką na płycie grzejnej. Po rozgrzaniu ułóż części kalafiora i smaż przez około minutę z każdej strony lub do lekkiego zwęglenia.
Do podania ułóż kawałki kalafiora na dużym talerzu i posyp pietruszką, czerwoną cebulą i pistacjami. Przed podaniem skrop sosem sumakowym i dodatkowo posyp sumakiem.

26 thoughts on “Kalafior pieczony na ostro Selin Kiazim. Sezonowo od A do M!

  1. pieczonego kalafiora jeszcze nie jadłam. Zaintrygował mnie sumak.

  2. Wygląda mega pysznie , ta skorupka .Aniu te pasty to gdzie sie kupuje?
    Kalafior pieczony to u mnie nawet dzieci co innych warzyw nie tykały zjadały z repetą

    • Post Author Amber

      Alu, jest absolutnie pyszny!
      Pasty kupisz w sklepie z turecką żywnością. Tylko dla dzieci to może być za ostry…

  3. Nigdy nie robiłam kalafiora z sumakiem, z przyjemnością sprawdzę jak smakuje takie połączenia

  4. Wygląda pięknie!
    Moje smaki. Pyszności!
    Muszę rozejrzeć się za paprykowymi pastami.
    Dziękuję za to letnie kalafiorowe spotkanie. 🙂

    • Post Author Amber

      Konwalie w kuchni, bo to jedzenie jest piękne!
      A poza tym jak pysznie jest taki kalafior smakować.
      Dziękuję.

  5. Jak to się stało, że go ominęłam… O mamusiu, jak on wygląda. Mniam, mniam:-)

  6. Uwielbiam kalafiory, w takiej formie nie próbowałem, koniecznie muszę wypróbować przepis

  7. akurat kupiłam kalafiora z myślą o jakimś fajnym daniu, tylko skoczę po resztę składników i obiad jak ta lala 😉

  8. Taka odsłona kalafiora jest dla mnie nowością, chętnie zainspiruję się przepisem. 🙂

  9. Cudowny przepis! Kalafior na ostro to dla mnie coś nowego i barrrdzo pociągającego 🙂 Powiedz tylko, gdzie można kupić sos sumakowy? Bo nie widziałam w sklepach…

    • Post Author Amber

      Aldona, przyznaje , że to fnatastyczny przepis!
      Sos sumakowy zrobisz sama – jest tutaj przepis. Musisz mieć sumak.

  10. Oo- chętnie skorzystam z przepisu – dzięki!

  11. Wygląda naprawdę bardzo apetycznie więc chętnie skorzystamy z podpowiedzi

  12. Jadłyśmy kiedyś pieczony kalafior ale ten jest zrobiony na bogato 😀

  13. Uwielbiam kalafiora pod każdą postacią 🙂

Pozostaw odpowiedź Aldona Zakrzewska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.