Ciasto ,dwa jabłka’ . Prosty sposób na pyszny deser

 

Filmiki z ciastem ,dwa jabłka’ od dawno wyświetlały mi się na Youtube. Niekiedy pod nazwą – arabskie ciasto z jabłkami. Nie znam jego genezy, ale jest naprawdę szybkie, proste i łatwe. No i bardzo smaczne. Idealne na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Na pewno każdy ma wszystkie składniki w domu.
Ciasto ‚dwa jabłka’ to prosty sposób na pyszne chwile.

 

 

2 jabłka Grójeckie
sok z połowy cytryny bio
2 jajka
100 g drobnego cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
100 ml oleju słonecznikowego
100 g jogurtu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny bio
skórka otarta z 1 cytryny bio
220 g mąki pszennej tortowej eko
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio

do wykończenia ciasta
2 łyżki miodu kasztanowego (ewentualnie marmolady pomarańczowej)
orzeszki piniowe
cukier puder

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Przekładamy do miski i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Trzepaczką kuchenną mieszamy, aż się dobrze połączą, a cukier prawie się rozpuści. Wtedy wlewamy olej słonecznikowy i znowu mieszamy do połączenia. Potem dodajemy sok cytrynowy, skórkę z cytryny i jogurt. Znowu dokładnie łączymy wszystkie składniki. Teraz stopniowo dodajemy mąkę i łączymy ją z ciastem. Masa powinna być gładka i lejąca. Wtedy na dnie tortownicy układamy kostki jabłek i wylewamy na nie ciasto. Przykrywamy nim wszystkie jabłka za pomocą szpatułki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy, aż przestygnie. Wtedy wyjmujemy dno tortownicy z ciastem i przewracamy je do góry nogami na talerz. Ostrożnie zdejmujemy papier. Wierzch ciasta smarujemy miodem lub marmoladą, posypujemy piniami i oprószamy cukrem pudrem. Buon appetito!

22 thoughts on “Ciasto ,dwa jabłka’ . Prosty sposób na pyszny deser

  1. Bardzo lubię takie proste przepisy, to ciasto zapowiada się bardzo smacznie

  2. Jak takie szybkie to zrobimy z córką na weekend:-) Jabłek na surowo nie lubię, a pieczone i w cieście uwielbiam:-) Pysznie się zapowiada.

  3. Nie słyszałam o nim wcześniej. Prawie wszystkie składniki mam w domu, więc kiedyś zrobimy.

  4. Faktycznie szybkie i na pewno pysznie smakuje

  5. Wędrówki po kuchni

    Takie proste ciasta bardzo lubię, szczególnie gdy trzeba coś szybko upiec, bo rodzinie zachciało się słodkiego 🙂

  6. Prezentuje się atrakcyjnie, a smak jabłek zawsze przez nas rodzinnie preferowany, ciasto powinno się u nas przyjąć. 🙂

  7. Prosty i jaki apetyczny deser. Aż szkoda nie spróbować! 🙂

  8. ależ apetyczne ciasto!

  9. ależ ma ochotę na to teraz!! szok!

  10. Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami , a twoje nie tylko fajnie się nazywa ale i apetycznie wyglada.

Pozostaw odpowiedź Wędrówki po kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.