Zaproszenie do marcowej Piekarni

 

Moi – Drogie i Drodzy, marzec to ostatni zimowy miesiąc. Huraaaa! Nie mogę doczekać się już na cieplejsze dni, zieloności i pożegnanie z grubymi ubraniami. Mamy też okazję na pożegnanie się ze składnikami, które wyraźnie kojarzą się z chłodniejszymi klimatami – to żurawina i cynamon.  Dodajemy je obficie i chętnie, kiedy trzęsie nas zimo – od środka i na zewnątrz. Dlatego możemy wspólnie pożegnać ten pełen chłodu czas, piekąc ciasto na słodkim zakwasie lievito madre z żurawiną i cynamonem. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Gucia i mam nadzieję, że podzielicie mój entuzjazm, ucząc się przy okazji czegoś nowego. Niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
W weekend 12, 13, 14 marca

Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 15 marca o 20.00

Lievito madre

Dzień 1 – wieczór
* 25 g zakwasu pszennego
* 25 g mąki
* 12 g wody
* 1/8 łyżeczki miodu

Dzień 2 – rano
* 25 g ciasta z pierwszego dnia (resztę wyrzucić)
* 25 g mąki
* 12 g wody

Dzień 2 – wieczór
* 50 g ciasta z 2 dnia rano (resztę wyrzucić)
* 50 gramów mąki
* 25 g wody

1 dzień wieczorem – dobrze wymieszać wszystkie składniki, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22C).

2 dzień rano – 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22C) do wieczora.

2 dzień wieczór – 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej (18 ° C) do następnego ranka.

Lievito madre można teraz używać do pieczenia.

Jeśli potrzebujesz więcej Lievito madre, po prostu dostosuj ilości zgodnie z podstawowym przepisem. Jeśli zostało jakieś aktywne Lievito madre, można je przechowywać w lodówce jak zakwas, ale ważne jest, aby regularnie je karmić co 3-4 dni.

Ciasto z żurawiną i masą cynamonową

* 750 g mąki (dodałem 500g 750 i 250g orkiszowa 700)
* 250 ml ciepłego mleka
* ok. 3/4 szklanki cukru
* 3-4 całe jajka plus 1 żółtko
* 100 g roztopionego ale przestudzonego masła
* ok. 100 ml oleju (z pestek winogron był)
* 150g lievito madre
ok. 150 g żurawiny
szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy

Masa cynamonowa:
* 1 łyżki miekkiego masła
* 3-4 łyżki cukru muscovado
* 2-4 łyżki cynamonu
Całość połączyć i rozetrzeć na masę.

Lievito madre rozpuszczamy/mieszamy w ciepłym mleku.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą.
W misie robota ucieram jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia cukru.
Dodajemy rozpuszczony zakwas, startą skórkę, mąkę i sól. Wyrabiamy do dobrego połączenia składników i następnie powoli dodajemy rozpuszczone masło (łyżka po łyżce) a następnie olej (w 3-4 porcjach).
Wyrabiamy ok. 5-6 minut na pierwszej prędkości i 5-6 minut na drugiej.

Żurawinę dobrze odcedzamy i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i jeszcze chwilkę wyrabiamy na 1 prędkości i na blacie, aż żurawina rozłożyły się równomiernie w całym cieście.
Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odgazowujemy i rozciągamy na prostokąt. Smarujemy masą cynamonową i bardzo ściśle zwijamy. Wałek dzielę na porcie odpowiadające foremkom, przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (prawie podwoiło objętość).
Wyrośnięte ciasto smaruję jajkiem rozmąconym w 2 łyżkach mleka.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-175 stopni ok. 40-50 minut – jeżeli za szybko nabiera koloru można przykryć folią aluminiową.
Upieczone pozostawiamy w formach na ok. 10 minut i wyjmujemy bardzo delikatnie na kratkę do studzenia.

* zdjęcie Kuchnia Gucia

20 thoughts on “Zaproszenie do marcowej Piekarni

  1. Wygląda cudnie.
    Tym razem ze wspólnego pieczenia odpadam. Na przednówku ograniczam cukier.

  2. Oj, ja też nie mogę doczekać się ciepłych dni. Niestety nie zapowiada się na szybką wiosnę. Ciasto chętnie spróbuję.

  3. Wersja wytrawna może być także bardzo smaczna 🙂

  4. Aniu i Guciu przeczytałam uważnie przepis i w nazwie jest żurawina, a w składnikach są rodzynki. U Gucia na stronie też. Rozumiem , że można dać te ok. 150 g rodzynek lub żurawiny. Osobiście cieszę się na przepis z żurawiną. Pozdrawiam Obje moich ulubionych Piekarzy 🙂

  5. Ja prawie zawsze, rodzynki zastępuję żurawiną 🙂

  6. Małe wyjaśnienie do przepisu na levieto madre: proporcje pozwalają na wyprodukowanie większej ilości, Wykorzystujemy ile potrzeba a resztę możemy przechować do kolejnego pieczenia.

    • Post Author Amber

      Guciu, opublikowałam wpis o lievito madre i kto przeczyta, będzie wiedział, że można ten starter przechowywać.

  7. Moje wyjaśnienia są nic nie warte w porównaniu do przepisu na levieto madre podanego przez Amber – aktualizuję swój przepis i Amber bardzo dziękuję za instrukcję.

    • Post Author Amber

      Guciu, bardzo dobrze, że te wyjaśnienia podałeś. Nie wszyscy zajrzą z pewnością do mojego wpisu.
      A informacja pod przepisem zawsze najbardziej trafia.

  8. Aniu ciasto upiekłam i przepis ukaże się jutro o czasie.
    Prośba: pobierz sobie link do ciasta bo ja nie będę miała możliwości jutro dodać.
    Z góry dziękuję.

  9. Tego w mojej domowej piekarni jeszcze nie było. 🙂 Bardzo chciałam zrobić lievito madre, ale bałam się, że nie zdążę z wypiekiem… Na szczęście udało się! Jestem z Wami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.