Bakłażan faszerowany serem feta i ziołami, pieczony z sosem pomidorowym

 

1 duży bakłażan
świeże lub suszone zioła – tymianek, bazylia, mięta, szałwia
1 łyżka świeżej natki pietruszki
200 g greckiej fety
100 g greckiego jogurtu
3 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
oliwa EV
pieprz i sól

sos pomidorowy
4 dojrzałe duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 młoda cebula
1 łyżeczka oregano
oliwa eV
sól i pieprz

Najpierw zrób sos. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i szalotkę, dodaj sól i pieprz i zetrzyj pomidory na tarce, odrzucając skórki. Gotuj do zredukowania płynu, dodaj oregano, dopraw i wlej sos do naczynia do zapiekania.

Bakłażan ‘obij’ wałkiem ze wszystkich stron, przekrój nie na wylot, środek posól i popieprz.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
W misce połącz fetę z jogurtem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i ziołami, dopraw solą i pieprzem. Nadzienie włóż w środek bakłażana i ułóż go w formie na sosie pomidorowym. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem, ułóż na wierzchu gałązki tymianku. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości bakłażana – 40 – 50 minut. Wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika i postaw na kratce. Podawaj ze świeżym pieczywem.

10 thoughts on “Bakłażan faszerowany serem feta i ziołami, pieczony z sosem pomidorowym

  1. Brzmi świetnie, tylko ten sos pomidorowy bym jednak wymieniła, bo za nim nie przepadam. Może masz jakieś alternatywne propozycje?

  2. Dawno nie jadłam bakłażana, a w takiej wersji z przyjemnością go skosztuję.

  3. Myślę, że z powodzeniem można wziąć pod uwagę też inne nadzienie.

  4. Wędrowki po kuchni

    Bakłażan to cudowne warzywo, a jednak chyba jakoś w Polsce mało popularne. Twoje danie jest proste, ale z pewnością pełne smaku

    • Wędrówki po…, zgadzam się – bakłażan to wspaniałe warzywo. Ale mam też zupełnie inne zdanie – jest bardzo popularny, przynajmniej w moim otoczeniu.

  5. Dawno nie przyrządzałam bakłażana. W takim wydaniu brzmi naprawdę pysznie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.