Jabłka pieczone w cieście. Deser vintage

 

Ten deser przypomina mi podwieczorek u babci. Jabłka pieczone w cieście smakowały niebiańsko i czekałam na nie niecierpliwie, aż skończy się obiad i pojawi się taca z pieczonymi jabłkami.
To świetny i prosty deser, który można szybko przygotować. Do środka możesz włożyć rodzynki lub żurawinę, albo upiec jak ja tylko z cynamonem.

 

 

2 jabłka Grójeckie
ciasto francuskie z masłem
cynamon
cukier trzcinowy bio
1 białko jajka

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Jabłka obierz i przekrój każde na pół, wydrąż gniazda nasienne. Posyp cynamonem.
Ciasto podzieli na 4 równe kwadraty i zawiń w nie jabłka. Posmaruj białkiem i posyp cukrem. Piecz 20-25 minut. Podawaj ciepłe z gałką lodów lub same. Pysznie smakują też na zimno.

  • wpis powstał we współpracy z firmą Jabłka Grójeckie

20 thoughts on “Jabłka pieczone w cieście. Deser vintage

  1. Prawdziwy jesienny deser! Uwielbiam jabłka, a ten przepus wydaje mi się szczególnie smaczny. Bez wątpienia wykorzystam Twoją propozycję

  2. Pyszny deser. Pewnie się powtarzam, ale uwielbiam pieczone jabłka!

  3. Nie wiem jak Ty to robisz, ale zawsze trafiasz w moje smakowe gusta 🙂 Wszamałabym teraz takie jabłuszko z chłodną herbatą 🙂 Mmmmm…. Pycha!

  4. Nie ma to jak smaki dzieciństwa. Jabłka pieczone w cieście to absolutna klasyka, zawsze pyszne.

  5. Będę musiała spróbować tego przepisu, bo powiem ci że od lat szukam dobrego na jabłka w cieście.

  6. U nas jabłka się piecze po prostu troszkę wydrążone z twarożkiem lub dżemem w środku, ale taki przepis też wygląda rewelacyjnie!

  7. Trzeba korzystać z naszych skarbów natury. Bardzo prosty pomysł.

  8. Nie jadłam nigdy takich jabłek pieczonych. Choć już kilka razy chciałam spróbować zrobić takie. Ale jeszcze się nie odważyłam.

  9. Mam w swoim sadzie Jabłonie Vintage, więc taki deser będzie idealny. Dzięki za pomysł 🙂
    Pozdrawiam

  10. Dawno nie wykorzystywałam jabłek, a ta propozycja mnie zainteresowała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.