Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego

 

Śniadanie we dwoje. Codzienne, weekendowe lub świąteczne. Jedzone niespiesznie, celebrowane, przygotowane ze szczególną starannością. Ulubione składniki i smaki. Wyraziste i z charakterem. A do tego rozmowy, opowieści, wspomnienia. Bo smaki kojarzą się też z podróżami. Przywozimy je z różnych miejsc – dalekich i bliskich. Miejsce śniadania w zależności od pogody – domowa jadalnia lub taras. Śniadanie dla Niej i dla Niego!

 

 

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli

1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryka
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach + do posypania
1/2 puszki pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej)
8 przepiórczych jaj
2 łyżki liści kolendry
2 łyżki pokruszonej greckiej fety

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo paprykę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kminu i kolendry i podgrzewamy je mniej więcej 2 minuty. Przekładamy je do moździerza i ucieramy tłuczkiem na proszek. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy paprykę. Kiedy się  podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się nieco przyrumienią – 5 minut. Wsypujemy wtedy zmielone w moździerzu przyprawy, papryki i sól  – mieszając podsmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy pomidory i  fasolę – gotujemy wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ostrożnie wbijamy jajka przepiórcze i przykrywamy patelnię pokrywą. Trzymamy tak 5 minut. Odkrywamy patelnię, posypujemy potrawę pokruszoną fetą, kolendrą i solą morską. Danie podajemy prosto z patelni.

 

Do wykonania potrawy wykorzystałam trzy przyprawy pochodzące ze sklepu Kuchnie Świata: sól morską w płatkach Maldon, ostrą koreańską paprykę i słodką wędzoną paprykę.

32 thoughts on “Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego

  1. Aniu, jak bosko zaglądać do Ciebie. Zawsze czuję zachwyt prezentowanym daniem 🙂

  2. A ja dzisiaj na śniadanie skromne kanapeczki zjadłam 🙁 A u Aniu, jak zawsze zresztą, takie pyszności! Achhh!

  3. Kiedyś jadłam przepiórcze jajka 😉

  4. Apetyczne danie , mniam

  5. pycha! uwielbiam takie warzywne mieszanki z jajkiem na śniadanie ♥ idealne na niespieszne poranki 🙂

  6. Nie jest to skromne śniadanie co nie zmienia faktu, że wygląda obłędnie!

  7. Tylko się delektować! Mniam!

  8. Cudne danie! Uwielbiam jaja przepiórcze w takiej wersji jeszcze nie robiłam, zapisuje inspirację, mam akurat wolną sobotę, więc będzie śniadanie w wersji exclusive

  9. Świetna propozycja na pożywne śniadanie

  10. Smacznie i kolorowo, to lubię. Prezentuje się fanatastycznie. Idealne wiosenne danie.

  11. wspaniałe to śniadanie!

  12. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wspaniałe śniadanie Aniu 🙂 Chętnie bym się do Was przysiadła. Wzięłabym ze sobą bułeczki miodowo-maślane ;D Pozdrawiam Cię serdecznie

    • Małgosiu,
      zapraszamy! Po świętach już pewnie na tarasie będziemy śniadać.
      Koniecznie weź maślane bułeczki!

  13. Trochę przypomina szakszukę, ale z innowacjami 🙂 Super pomysł z dodatkiem fasoli! 🙂

    • Pełnia Smaków,
      może tak, ale w takim razie wszystkie jajka z warzywami są podobne…
      Dodatek fasoli bardzo polecam!

  14. U Ciebie zawsze bardzo smacznie i inspirująco.

  15. Uwielbiam wędzoną paprykę. Myślę, że jej dodatek robi tu mega robotę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.