Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego

 

Śniadanie we dwoje. Codzienne, weekendowe lub świąteczne. Jedzone niespiesznie, celebrowane, przygotowane ze szczególną starannością. Ulubione składniki i smaki. Wyraziste i z charakterem. A do tego rozmowy, opowieści, wspomnienia. Bo smaki kojarzą się też z podróżami. Przywozimy je z różnych miejsc – dalekich i bliskich. Miejsce śniadania w zależności od pogody – domowa jadalnia lub taras. Śniadanie dla Niej i dla Niego!

 

 

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli

1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryka
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach + do posypania
1/2 puszki pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej)
8 przepiórczych jaj
2 łyżki liści kolendry
2 łyżki pokruszonej greckiej fety

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo paprykę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kminu i kolendry i podgrzewamy je mniej więcej 2 minuty. Przekładamy je do moździerza i ucieramy tłuczkiem na proszek. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy paprykę. Kiedy się  podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się nieco przyrumienią – 5 minut. Wsypujemy wtedy zmielone w moździerzu przyprawy, papryki i sól  – mieszając podsmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy pomidory i  fasolę – gotujemy wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ostrożnie wbijamy jajka przepiórcze i przykrywamy patelnię pokrywą. Trzymamy tak 5 minut. Odkrywamy patelnię, posypujemy potrawę pokruszoną fetą, kolendrą i solą morską. Danie podajemy prosto z patelni.

 

Do wykonania potrawy wykorzystałam trzy przyprawy pochodzące ze sklepu Kuchnie Świata: sól morską w płatkach Maldon, ostrą koreańską paprykę i słodką wędzoną paprykę.

36 thoughts on “Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego

  1. Aniu, jak bosko zaglądać do Ciebie. Zawsze czuję zachwyt prezentowanym daniem 🙂

  2. A ja dzisiaj na śniadanie skromne kanapeczki zjadłam 🙁 A u Aniu, jak zawsze zresztą, takie pyszności! Achhh!

  3. Kiedyś jadłam przepiórcze jajka 😉

  4. Apetyczne danie , mniam

  5. pycha! uwielbiam takie warzywne mieszanki z jajkiem na śniadanie ♥ idealne na niespieszne poranki 🙂

  6. Nie jest to skromne śniadanie co nie zmienia faktu, że wygląda obłędnie!

  7. Tylko się delektować! Mniam!

  8. Cudne danie! Uwielbiam jaja przepiórcze w takiej wersji jeszcze nie robiłam, zapisuje inspirację, mam akurat wolną sobotę, więc będzie śniadanie w wersji exclusive

  9. Świetna propozycja na pożywne śniadanie

  10. Smacznie i kolorowo, to lubię. Prezentuje się fanatastycznie. Idealne wiosenne danie.

  11. wspaniałe to śniadanie!

  12. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wspaniałe śniadanie Aniu 🙂 Chętnie bym się do Was przysiadła. Wzięłabym ze sobą bułeczki miodowo-maślane ;D Pozdrawiam Cię serdecznie

    • Małgosiu,
      zapraszamy! Po świętach już pewnie na tarasie będziemy śniadać.
      Koniecznie weź maślane bułeczki!

  13. Trochę przypomina szakszukę, ale z innowacjami 🙂 Super pomysł z dodatkiem fasoli! 🙂

    • Pełnia Smaków,
      może tak, ale w takim razie wszystkie jajka z warzywami są podobne…
      Dodatek fasoli bardzo polecam!

  14. U Ciebie zawsze bardzo smacznie i inspirująco.

  15. Uwielbiam wędzoną paprykę. Myślę, że jej dodatek robi tu mega robotę!

  16. Twoja propozycja zapowiada się rewelacyjnie, uwielbiam takie śniadania

  17. Dawno nie miałam jaj przepiórki. Muszę się za nimi rozejrzeć. Danie wygląda obłędnie.

Skomentuj Klaudia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.