Zupa z gruszki i ziemniaków z tymiankiem. Sezonowo od A do M

 

Jesienne gruszki prosto z drzewa w moim koszyku. Sama je zrywałam na wsi, w jesiennym słońcu, zanim zapadła szarość i deszcz… Piękne, dorodne i właśnie teraz najlepsze. Wyciągam po jednej z domku na tarasie i delektuję się nimi wspominając tamten słoneczny weekend. Tymianek hoduję od lat w swoim ogródku. Zapełnia mi coraz bardziej dużą donicę i napawa mnie dumą.
Dzisiaj zapraszam na wyborną zupę z gruszką i ziemniakami. Nawet tych, którym to połączenie wyda się kontrowersyjne. Spróbujcie koniecznie!
A przy okazji zajrzyjcie po gruszkowe inspiracje do Konwalii w kuchni.

 

 

2 średnie gruszki + 1 do smażenia
1 średni batat
1 średni ziemniak
2 łyżki klarowanego masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
sól i pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

do podania: smażone plasterki gruszki, kwaśna śmietana, gałązki tymianku, świeżo mielony pieprz

Ziemniaki, cebulę, czosnek i gruszki obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj cebulę i czosnek; gotuj i mieszaj przez 5 minut. Dodaj gruszki, ziemniaki, sól i tymianek. Gotuj i mieszaj jeszcze przez 3 minuty. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i zredukuj płytę do średniego grzania. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut, aż wszystko będzie miękkie. Używając blendera, zmiksuj zupę aż będzie kremowa i gładka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na wierzch połóż plasterki smażonej gruszki, dodaj kwaśną śmietanę, świeże gałązki tymianku i posyp czarnym pieprzem.

smażona gruszka
Pokrój gruszkę pionowo z całym rdzeniem, usuń tylko nasiona. Na dużej patelni smaż plastry w 1 łyżce gorącego masła na średnim ogniu do zarumienienia, obróć na drugą stronę i przyrumień. Odcedź plasterki na papierowych ręcznikach.

22 thoughts on “Zupa z gruszki i ziemniaków z tymiankiem. Sezonowo od A do M

  1. Wygląda bardzo apetycznie, również połączenie tymianku z gruszką jest super pomysłem

  2. Wygląda zjawiskowo!
    Nie wiem, czy już jestem gotowa na zupę z gruszki. 😉
    Dla mnie to wciąż danie intrygujące, którego smaku nie potrafię sobie wyobrazić.
    Przypuszczam jednak, że ciekawość niedługo zwycięży. 🙂
    Dziękuję za czas gruszkami pachnący!

  3. Podoba mi się takie zestawienie. Często dodaję gruszki do wytrawnych potraw.

  4. Gruszki to moje smaki dzieciństwa, to już dziś pisałam… ogromnie lubię eksperymenty i jeśli spotykam gruszkę w tle, zawsze wyciągam rękę

    • Kasiu,
      wspaniale. Z dzieciństwa pamiętam samotną gruszę w polu – martwiłąm się, ze jest jej smutno, bo inne rosną w sadzie…
      A zupę bardzo Ci polecam. MNiam!

  5. Bardzo jestem ciekawa jej smaku

  6. Wygląda pięknie i niezwykle apetycznie.
    Produkty proste, sezonowe, a końcowy efekt wykwinty

  7. Dla mnie połączenie intrygujące, ale tak pięknie się prezentuje, że skłonna jestem spróbować:-)

  8. Chętnie skuszę się na takie połączenie smaków, dla mnie zaskakujące, ale cenię sobie nowości kulinarne. 🙂

  9. Mnie to połączenie bardzo pasuje, mniam.
    Idealna jesienna zupa!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.