Wełniane bułki drożdżowe z jagodami i lukrem

 
Jutro, 2 lipca chyba po praz pierwszy będziemy świętować Dzień Jagodzianki. Jagodzianka to niewątpliwie królowa letnich deserów. Poza walorami zdrowotnymi, jagody mają wspaniały smak. Warto więc choć raz w sezonie pokusić się o jagodowy wypiek.
Wełniane bułki są fantastyczne. Ciasto jest delikatne i lekkie jak kłębek wełny – stąd jego nazwa ,wełniane’.  Nadziane i posypane jagodami i polane cytrynowym lukrem. Bajka!  Jagodowy sezon już trwa, a w tym roku będzie krótki, bo ściółka w lasach sucha, zatem spieszmy się jeść świeże jagody.  Te wyjątkowe owoce lasu mają niesamowitą zdrowotną moc.

zaczyn
80 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

ciasto
325 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
100 g śmietany 30 %
1 duże jajko

100 g jagód do nadzienia plus do dekoracji

sok z cytryny i cukier puder na lukier

 

Zrób zaczyn. Wlej do naczynia letnie mleko i wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj na jednolity płyn. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Podgrzej przez chwilę śmietanę kremówkę .
Do misy miksera wsyp mąkę i cukier, wlej ciepłą kremówkę i dodaj jajko. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto, miksując na drugim poziomie prędkości (KA). Ciasto powinno odchodzić od ścianek misy, być gładkie i elastyczne.

Misę z ciastem przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w cieple aż wyrośnie – ok. godziny. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i wyłóż na lekko podsypany mąką blat i krótko zagnieć.  Podziel je na 4-6 części i każdą uformuj w kulę, a potem rozwałkuj na placek. Połowę każdego placka pokrój nożem na cienkie paski, a na drugiej całej jego części połóż 1 łyżkę jagód. Teraz delikatnie zwiń bułkę w rulon zaczynając od części z jagodami.  Zwinięte rolki układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.  Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C z opcją góra-dół. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut – wierzch bułek powinien być rumiany. Wyjmij je na kratkę i przygotuj lukier.

Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na gęstą masę i polej nim bułki. Posyp jagodami.

24 thoughts on “Wełniane bułki drożdżowe z jagodami i lukrem

  1. Wygląda naprawdę smakowicie!

  2. Pysznie wygląda, te wypływające jagody idealne..

  3. Coś pysznego. Takie domowe bułki są nie do zastąpienia

  4. Pychota! Nie ma opcji abym nie spróbowała. 🙂

  5. Ech…:-) Idę zaparzyć sobie kawkę i pomarzę o Twojej wełnianej bułeczce z jagodami:-)

  6. Mniam, a ja mam spóźnienie buu, żadnych jagodowych w tym roku 🙂

  7. Droga Autorko, z drożdży robimy rozczyn, zaczyn robi się z zakwasu chlebowego. Takie piekarnicze abecadło.
    przepis interesujący, wypróbuję.
    Pozdrawiam
    Agi

  8. Muszę namówić mamę, żeby takie upiekła.

  9. Pychotka! warto korzystać z sezonowych owoców wypiekając takie słodkości

  10. Wędrowki po kuchni

    Jagodowe love! Wyglądają zacnie i z pewnością tak też smakują

  11. czerwonafilizanka

    oj jak ja bym sobie taką jagodziankę spałaszowała, i ten lukier na górze…

  12. Teraz jest idealny moment w roku by robić właśnie wypieki z jagodami. Pełnia sezonu!

  13. Velarislibrary Kinga

    taka typowa jagodzianka… uwielbiam jagody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.