Strudel z kozim serem, zielonym groszkiem i ziołami. Wielkanocnie!

 

To będą wyjątkowe święta! Jak każda ich Wielkanoc. Poza domem i rodzinnym gwarem.
Ona i On wyjadą, aby cieszyć się nowym miejscem, spokojem i dobrym jedzeniem. Będą celebrować każdą wielkanocną chwilę, a nawet dłużej. Z dala od miejskiego tempa,z naturą i ciszą za oknem.
Przeniosą świąteczne nastroje w nowe miejsce. Dom jest tam, gdzie oni.
Podzielą się ze sobą wielkanocnymi wspomnieniami, tradycją i tym co nowe.
Zabiorą ze sobą yorki, nowe książki i ulubione drobiazgi. Oswoją nową przestrzeń, udomowią i umoszczą się w niej.
Dotkną swoimi myślami rodzinne świętowanie, ale będą cieszyć się luzem i czasem we dwoje.
Wielkanocnie!

 

 

3 płaty dobrego ciasta filo (kupuję w chorwackiej piekarni)
50 g masła
200 g koziego twarożku
100 g koziego jogurtu
1 jajo z wiejskiego chowu
200 g mrożonego groszku cukrowego
1 pęczek kopru
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka liści mięty
sól i pieprz do smaku
liście ziół i kulki groszku do dekoracji

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Groszek gotujemy na parze przez 5 minut i studzimy. Zioła siekamy. Do naczynia przekładamy twaróg, jogurt i wbijamy jajo. Mieszamy i dodajemy groszek, zioła, sól i pieprz. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Na blacie układamy pierwszy arkusz ciasta filo i delikatnie smarujemy masłem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i znowu smarujemy, układamy ostatni arkusz. Na środku rozkładamy przygotowany farsz, zostawiając po kilka centymetrów wolnego z każdej strony. Krótsze boki ciasta składamy do środka i zwijamy strudel wzdłuż dłuższych boków. Przenosimy na blachę do pieczenia i smarujemy wierzch resztą masła. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy strudel na 10 minut. Układamy go na desce lub półmisku, dekorujemy liśćmi ziół i kulkami groszku. Podajemy na ciepło lub zimno.

26 thoughts on “Strudel z kozim serem, zielonym groszkiem i ziołami. Wielkanocnie!

  1. Bardzo wiosenny przepis!

  2. Bardzo fajny przepis 🙂 Pysznie wygląda 🙂

  3. Pychotka. Miłego wyjazdu Aniu

  4. Pysznie i bardzo bardzo wiosennie! Udanego wyjazdu i pobytu! Wesołych!

  5. Pysznie się prezentuje 🙂 Cudne kolory. Miłego wyjazdu Aniu i Wesołych Świąt!:-)

  6. Cudowne danie. Aniu kochana źyczę cudownych Świąt

  7. Miłych chwil Aniu-we dwoje. Udanego Świętowania 🙂 Piękny ten Twój strudel

  8. Aniu:0 Wspaniałaych, smacznych, zdrowowych i radosnych Świąt:)

  9. Jakie pyszności 🙂
    Parę razy byłam na Świętach poza domem, fajnie to wspominam, pogoda dopisała akurat, nowe miejsce, piękne miejsca do spacerów. Teraz to szkoda z domu wyjść:(
    Wspaniałych Świąt we Dwoje:)

  10. Ja miewałam takie wyluzowane Święta, ale teraz wole spędzać je z Rodziną 🙂
    pozdrawiam serdecznie i życzę miłego relaksu…

  11. Jeszcze nie kupowałam ciasta filo. Pięknie wygląda Twoja strucla.

  12. Wielkanocny wypiek. Pachnący, konkretny, a jednocześnie lekki. Takim się zdaje 🙂 Achh…nadchodź Wielkanocy!

Skomentuj AZgotuj Anita Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.