Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i awokado. Sezonowo od A do M

 

Majowe rzodkiewkowanie z Konwaliami w kuchni, zbiegło się ze zbiorem pierwszych rzodkiewek u Znajomych. Jeszcze delikatne, kruche i niewielkie czerwone główki pokazały całą swoją urodę i smak. A ich listki stały się przebojem w sałatkach, zupach i jako dodatek do duszonych warzyw.
Tak naprawdę to zajadamy się całą wyrwaną rzodkiewkową roślinką. Polecam, to jest pyszne. No i majowa sałatka z rzodkiewką na stole.

 

 

1 pęczek rzodkiewek z uprawy ekologicznej – z liśćmi
1 zielony ogórek z uprawy ekologicznej
2 dojrzałe awokado z uprawy ekologicznej
sok z limonki
sok z cytryny
1 łyżka oleju z awokado
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka syropu klonowego / miodu
1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku

 

 

W słoiku wymieszaj sok z limonki, cytryny, olej z awokado, oliwę, syrop klonowy, sól i pieprz. Rzodkiewki i ogórek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym. Oddziel liście i włóż je do miski. Rzodkiewki pokrój na pół i dodaj do liści. Ogórek pokrój na plasterki i dodaj do miski. Z awokado wyjmij pestki, obierz i pokrój na kawałki. Włóż do sałatki. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj.

18 thoughts on “Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i awokado. Sezonowo od A do M

  1. Pyszna, chrupiąca sałatka.
    Zazdroszczę Znajomym pięknej rzodkiewki, bo moja poszła raczej w liście. 😉
    Na szczęście liście też są smaczne.
    Dziękuję za rzodkiewkowe spotkanie.

    • Post Author Amber

      Magda, tą sałatką zajadam się już któryś dzień…
      Twoja rzodkiewka na pewno urośnie i wtedy pokaże swoje pyszne główki.

  2. liczę w ten weekend na pierwsze rzodkiewkowe zbiory, dzięki za inspirację

  3. Prosta i smaczna. Wiosną i latem bardzo lubie robić przeróżne sałatki

  4. Większość składników mam, a pozostałych kilka najwyżej dokupię.

  5. Wspaniała sałatka, orzeźwiająca i pełna koloru 🙂
    Mniam!

  6. Uwielbiam takie sałatki. Ale pierwszy raz słyszę, że zjadać można też liście od rzodkiewki. Aż spróbuję, jak moja w końcu urośnie, bo jeszcze jest malutka.

    • Post Author Amber

      Żyć nie umierać, jak spróbujesz to daj znać. Zjadamy je od bardzo dawna. Pyszne źródło zdrowia.

  7. ciekawe jak smakuje rzodkiewka z avocado, ciekawy pomysł, jak dla mnie bez ogórka i mogę zajadać:)

  8. Takie sałatki lubię najbardziej: świeże, kolorowe, robione z sezonowych warzyw. Mogę je jeść nawet jako danie główne 🙂

  9. Jestem przekonana, że ta propozycja sałatki jest bardzo smaczna.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.