Biała fasola ze szparagami, oliwą i Pecorino Romano

 

To danie pełne smaku, włoskich składników i dodatków, zachwyci każdego kto lubi fasolę i sezonowe szparagi. Wyśmienity ser pecorino dodaje charakteru i wspaniale podkręca wyrazistość potrawy. Oliwa, skórka i sok z cytryny wieńczą dzieło. Buon appetito !

 

2 łyżki oliwy plus dodatkowo do podania
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, rozgniecione
500 g fasoli Cannellini bio z puszki / lub dowolnej białej
1 cytryna bio
1 pęczek szparagów ( 500 g)
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Pecorino Romano

 

 

Podgrzej oliwę w patelni na niskim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj przez 5 minut, aż będzie miękka,  dodaj czosnek i gotuj jeszcze minutę.
Teraz dodaj fasolę  i wymieszaj z czosnkiem i cebulą. Gotuj, aby fasola stała się  kremowa, około 3-4 minuty.
Szparagi odłam i podsmaż na drugiej patelni lub pod grillem z odrobiną oliwy i  szczyptą soli.
Odstaw fasolę z kuchenki i wyciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę z jej połowy. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szparagi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
Serwuj danie na talerzach, posyp je hojnie startym Pecorino Romano z dodatkową skórką cytryny i oliwą.

 

 

Pecorino Romano to obok parmezanu, najsłynniejszy włoski ser. Jest robiony z mleka owczego. Ma twardą, zbitą strukturę i bardzo łatwo się kruszy. Jest to ser owczy podpuszczkowy, dojrzewający o charakterystycznym zapachu. Pecorino Romano oznaczony symbolem europejskim DOP, świadczy o wykonaniu go zgodnie z oryginalną recepturą w miejscu, z którego pierwotnie pochodzi produkt.
Z uwagi na lekko pikantny, słony smak ser Pecorino Romano doskonale nadaje się jako jedna z propozycji na desce serów, z odpowiednio dobranym winem. Produkt ten w smaku i konsystencji jest bardzo podobny do parmezanu, jednak jest intensywniejszy i ostrzejszy. Z tego powodu możesz użyć Pecorino Romano również do posypania dań z makaronu albo jako jeden ze składników pesto. Ser Pecorino Romano wyśmienicie smakuje ze świeżo upieczonym, domowym chlebem. Ten ser owczy to również znakomity dodatek do dań włoskich o typowo romańskim pochodzeniu. Włoski ser z mleka owczego sprawdzi się z tego powodu na przykład w spaghetti alla carbonara, z uwagi na swój intensywny, słonawy smak. Ser Pecorino to również jeden z głównym składników dania, którym jest spaghetti cacio e pepe.
Polecam też kawałki Pecorino Romano polane wspaniałym miodem. To idealne zwieńczenie posiłku.

Włoski ser owczy Pecorino Romano jest smacznym urozmaiceniem potraw, ale również źródłem prozdrowotnych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Warto wiedzieć, że ten ser owczy ma kilka odmian, dostępnych głównie na terenie Włoch.

*współpraca z firmą Schronisko Bukowina

14 thoughts on “Biała fasola ze szparagami, oliwą i Pecorino Romano

  1. Bardzo lubię fasolę. Pomysł ze szparagami bardzo mi się podoba

  2. Wędrowki po kuchni

    Bardzo lubię tak proste dania, a zarazem pełne smaku. Jestem zdecydowanie na TAK!

  3. Dobrze wiedzieć o tym, że ten ser ma kilka odmian.

  4. Cudowne danie! Kocham ten ser całym sercem!

  5. Owca to owca! Wspaniała kompozycja!

  6. Tym razem raczej nie moje smaki, bo nie przepadam za fasolą i nie uwzględniam jej w swoim jadłospisie.

  7. Niewątpliwie wiele osób postanowi skorzystać z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.