Sałatka z persymony i rukoli z sosem klonowo-musztardowym. Sezonowo od A do M

 

Główną inspiracją dla tej sałatki były persymony. Pyszniły się swoją złocistością jedna przy drugiej i kusiły.  Mają swój własny, niepowtarzalny smak i nieco miękką konsystencję. Są zimowym owocowym przysmakiem i wiedziałam, że chcę je po prostu pokroić i wykorzystać w pięknej sałatce. Wrzuciłam kilka do koszyka i ruszyłam w poszukiwaniu pozostałych składników. Oprócz  persymon i zieleniny, dodałam ostry i słony ser mimolette – mój ulubiony ser jesienny ze względu na jego głęboki pomarańczowy kolor, pistacje, i gotowe!
Sałatka na koniec roku.

 

 

¼ szklanki octu jabłkowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki musztardy Dijon
1 szklanka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 garść rukoli
1 garść mieszanych liści sałat
2 persymony obrane i pokrojone w plasterki
100 g sera mimolette, grubo pokrojonego
1 łyżka posiekanych pistacji

W misce wymieszaj ocet jabłkowy, syrop klonowy i musztardę Dijon. Powoli, małymi porcjami, wlewaj olej , ciągle mieszając. Dodaj sól. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W dużej misce połącz rukolę i mieszankę sałat. Dodawaj stopniowo sos, aż uzyskasz jego odpowiednią ilość (jeżeli zostaną Ci resztki sosu, przechowaj go w lodówce do innych sałatek).
Dobrze wymieszaj zieleninę i sos. Przenieś na talerz. Na wierzch połóż plasterki persymony, ser mimolette i posiekane pistacje.

 

 

To ostatni wspólny nasz wpis z Konwaliami w kuchni w tym roku. Spotkałyśmy się równocześnie w naszych kuchniach 12 razy. Uwielbiam nasze Sezonowo od A do M.
Do ugotowania w Nowym 2024 Roku!

Niech spełniają się marzenia. Przyjaciele będą blisko. Dużo dobra i miłości.

14 thoughts on “Sałatka z persymony i rukoli z sosem klonowo-musztardowym. Sezonowo od A do M

  1. Piękna! Persymony potrafią kusić.
    Dziękuję za wspólny czas i nieustanną inspirację.
    Niech nowy rok przyniesie mnóstwo kulinarnych odkryć i dobrych chwil nie tylko przy stole.

  2. Mix kolorów w tej sałatce jest dodatkowo na plus.

  3. Wspaniała i bardzo optymistyczna sałatka, persymony wspaniale się w niej umościły! Najlepszego w Nowym Roku, dużo pozytywnych ludzi i samych słonecznych dni!

  4. Jak to pięknie wygląda. Na pewno warto zrobić, żeby zaskoczyć gości na jakimś przyjęciu domowym.

  5. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam takie leekie sałatki z dodatkiem owoców. Wygląda bardzo apetycznie

  6. Podziwiam Twoje poczucie smaku, wizualnego jak i w sensie dosłownym. Sałatka wygląda bardzo kolorowo już sam widok poprawia nastrój

  7. Velaris' Library Kinga

    Zawsze się zastanawiałam jak mam się zabrać za ten owoc 😀 już wszytsko wiem, więc mam zamiar się za to zabrać. Kinga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.