Sałatka z arbuza i pomidorów z bazylią i chili

 

Sałatka cud-miód na ten upalny czas. Nieskomplikowana, szybka i pyszna. Dwa główne składniki to pomidory i arbuz i kilka dodatków. Świetna do ryby, dań z grilla, deski serów lub jako samodzielne danie na lunch. Gorąco polecam.

 

 

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki miodu
¼ łyżeczki soli i płatków chili
1 mała szalotka, bardzo cienko pokrojona
5 filiżanek arbuza, pokrojonego na kawałki lub nabieranego za pomocą łyżeczki do melonów
200 g żółtych pomidorów, pokrojonych na kawałki
2 łyżki świeżych, porwanych listków bazylii
1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie)

W dużej misce połącz oliwę, ocet winny, miód, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia. Dodaj szalotkę i zostaw na 10 minut.
Dodaj arbuza i pomidory i delikatnie wymieszaj z dressingiem. Dodaj świeżą bazylię, kolendrę i wymieszaj.

14 thoughts on “Sałatka z arbuza i pomidorów z bazylią i chili

  1. Idealne połączenie smaków na lato, na pewno jest pyszna i orzeźwiająca. 🙂

  2. Ciekawe połączenie, faktycznie wygląda na idealny dodatek do grillowanych potraw

  3. Nie robiłam nigdy. Taka orzeźwiająca sałatka idealna na lato

  4. czerwonafilizanka

    Właśnie słyszałam że do dan grillowanych warto jeść warzywa, Narobiłaś mi smaka na arbuza

  5. Proste, a jednocześnie niebanalne połączenie smaków. Dla mnie super.

  6. Wędrowki po kuchni

    To połączenie smaków nie jest w moim guście, ale z pewnością sałatka daje super orzeźwienie

  7. Pięknie podana, wygląda smakowicie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.