Duszone w karmelu jabłka i borówki z jogurtem greckim

 

Duszone w karmelu jabłka i borówki z gęstym kremowym jogurtem, mogą być śniadaniem, deserem lub podwieczorkiem. Wspaniały zestaw na letnie lekkie co nieco albo zwieńczenie obiadu w ogrodzie.
Bogactwo smaków i aromatów to niewątpliwa atrakcyjność tego dania. Dla małych i dużych.

 

 

Karmelizowane jabłka i borówki
2 jabłka ( u mnie Grójeckie)
100 g borówki amerykańskiej
50 g masła
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g greckiego jogurtu
bazylia do dekoracji

Jabłka obierz ze skórek i pokrój na plasterki. Na głęboką patelnię wrzuć cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Dodaj masło i plasterki jabłek. Smaż razem i obracaj jabłka w sosie. Po 5 minutach wyłącz grzanie i dodaj borówki i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Do misek wyłóż jogurt grecki i dodaj owoce z patelni. Udekoruj bazylią.

* wpis powstał w ramach współpracy z firmą Jabłka Grójeckie

14 thoughts on “Duszone w karmelu jabłka i borówki z jogurtem greckim

  1. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Bazylia ciekawie przełamie słodycz

  2. Taki deser zjadłabym z prawdziwą przyjemnością.

  3. Gdy będę miała czas może skuszę się na tę propozycję.

  4. wygląda pysznie. Nigdy nie próbowałam, ale na pewno spróbuję

  5. Brzmi świetnie, chętnie przetestuję przepis!

  6. Jedzonko wygląda bajecznie i na pewno jest jest przepyszne, pożywne i ma błonnik 🙂

  7. Pysznie wyglądają. Nie ma na co czekać trzeba tego spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.