Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi. Witaj sierpniu!

DSC_0964-002
 

Sierpień…
Lato dojrzało na tyle, że mogę zebrać pierwsze pomidorki z mojej skrzynkowej uprawy…
Lawenda na powrót zawiązuje nowe kwiaty…
Stragany pełne moreli i brzoskwiń…
Jarzębina ma coraz czerwieńsze korale…
A ja wybieram się w kolejne podróże…
Walizka stoi już ‘na oczach’, gotowa, aby ją zapełnić…
Będę dużo czytać i notować dobre myśli w pamiętniku…
Będzie mało gotowania, choć mam tyle kulinarnych planów…
Będzie dużo czasu na celebrowanie każdej letniej chwili…
Witaj sierpniu!

 

DSC_0973-001
 

Risotto na sposób francuski
przepis Julii Child z książki Gotuj z Julią

Rozgrzać w dużym rondlu 2 łyżki masła i podsmażyć do miekkości 1/4 szklanki drobno posiekanej cebulki.
Dodać 1 szklankę ryżu i smażyć przez 2-3 minuty, mieszając drewnianym widelcem, aż ziarenka uzyskają mleczny kolor.
Dodać 2 łyżki wytrawnego białego francuskiego wermutu, 2 szklanki bulionu drobiowego, 1 liść laurowy i zagotować. Delikatnie doprawić ( dodałam sól morską ), zamieszać, zmniejszyć ogień i pod pokrywką gotować dalej bez mieszania przez 12 minut ( lub w przypadku włoskiego ryżu Arborio – 8 minut). Ryż jest gotowy gdy płyn zostanie całkowicie wchłonięty, a na powierzchni widoczne są otworki, przez które wydostaje się para.
Tak ugotowany będzie prawie miękki i bardzo delikatnie chrupiący. Zdjąć z ognia i nadal pod pokrywką odstawić na 5 minut, aby ryż jeszcze troche napęczniał. Wymieszać drewnianym widelcem i jeśli to konieczne, doprawić.

Brokuły gałązkowe z patelni
300 g brokułów gałązkowych z liśćmi i kwiatami
2 łyżki oliwy EV
2 ząbki czosnku
sól morska i świeżo mielony pieprz
100 g tartego parmezanu

Brokuły wykładamy na sito i płuczemy. Zostawiamy do odsączenia wody.
Na dużą głęboką patelnię wlewamy oliwę i wkładamy ząbki czosnku – rozgniecione, w łupinach. Podgrzewamy do chwili, kiedy oliwa nabierze czosnkowego aromatu. Dodajemy wtedy brokuły i smażymy je mieszając – ok. 10 minut. Powinny być al dente. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z risotto i parmezanem.

Danie robi się błyskawicznie. Wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy! Dołączam go do wydarzenia Błyskawiczny piątek!

28 thoughts on “Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi. Witaj sierpniu!

  1. Risotto wyglada bardzo smacznie. Nie słyszałam o brokułach gałązkowych. Dziękuję za przepis 🙂

    • Marcepanowy kąciku,
      dziękuję.
      Brokuły gałązkowe są o wiele zdrowsze niż te duże, tradycyjne.
      Mają więcej witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy i substancji antyrakowych.
      Polecam!

  2. odpocząć też trzeba czasami nawet od gotowania ( nie mylić od jedzenia ) udanego urlopu Aniu ☺ risotto wygląda wspaniale no i te brokuły … muszę takie posiać w przyszłym roku… jak znajdę nasionka buziaczki

  3. Miłego odpoczynku Aniu
    A risotto wygląda zachwycająco

  4. Lato w pełnej krasie. W myślach, planach i na talerzu! Cudownej podróży i smakowitych kulinarnych przeżyć! 🙂

  5. Wspaniałości! Miłego urlopowania!
    Pogodnego i słonecznego sierpnia!

  6. Piękne plany. Na talerzu – pychota:)

  7. Obłędne risotto ! Muszę dorwać te gałązki 🙂

  8. Udanych wakacji, odpoczywaj! 🙂 Risotto pyszne, lubię takie smaki 🙂

  9. Zazdroszczę urlopu i jestem ciekawa, gdzie będziesz podróżować:-) Mnóstwo inspiracji życzę w takim razie, bo nie tylko Ty, ale również my skorzystamy;-) Risotto cudne!

    • Marzena
      Jesteśmy na Kaszubach w strefie spokoju i ciszy
      Ale to nie koniec jeszcze naszych wyjazdów.
      Risotto polecam!

  10. Te brokuły gałązkowe wyglądają jak bukiety kwiatów :-).
    Bardzo smakowicie!

  11. Lubie sierpień … bo dał mi cudownego syna …. i daje nam takie wspaniałości, które można zajadać i nie mieć dość …. a brokułami gałązkowymi spotkałam się jak dotąd tylko w zagranicznych programach kulinarnych. Nie wiedziałam, że są dostępne w Polsce …. risotto z nimi to prawdziwy delikates:)

    • Jolu,
      to sierpień jest dla Ciebie szczególny!
      A brokuły gałązkowe kupuję w Warszawie od kilku lat.
      Można też kupić ich nasiona i mieć je z własnego ogródka.
      Całusy!

  12. Doskonała potrawa na lato i jeszcze szybka do przygotowania 🙂

  13. Wspaniałe to risotto! Brokuł z kwiatkami wygląda przepięknie. Życzę Tobie wspaniałej kolejnej podróży 🙂

  14. Udanej podróży!
    Brokuła bardzo lubię, ale o brokułowych gałązkach pierwsze słyszę – wygląda apetycznie! 🙂

    • Marcelina,
      dziękuję!
      A ja brokuły gałązkowe poznałam dawno temu na Sycylii.
      Od kilku lat kupuję je w Warszawie.
      Polecam bardzo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.