Pieczone mini papryki i pomidory z czosnkiem i serem Manouri

 

Sezon na paprykę i pomidory w pełni. Mam wrażenie, że instynktownie chcę najeść się ich aż do nowych zbiorów…Nie da się, ale faktem jest, że codziennie w moim menu pierwsze skrzypce grają właśnie pomidory i papryka. Lato słoneczne i ciepłe dodało im kolorytu, smaku i aromatu. Są wyśmienitym dodatkiem, ale równie dobrze smakują solo.
Dzisiaj podaję zapieczone mini papryki i pomidory z greckim serem Manouri. Cudowne jedzenie.

 

 

200 g mini papryki eko
250 g mini pomidorów eko
4 – 5 ząbków czosnku
ser Manouri *
tymianek
szczypta płatków chili
oliwa EV
sól i pieprz

Naczynie do zapiekania polej oliwą, wyłóż umyte papryki, pomidory, czosnek i ser. Posyp solą, pieprzem i chili, połóż gałązki tymianku i polej oliwą. Piecz w 180 st. C aż ser się zrumieni. Podaj z bagietką, płaskim chlebem lub tak jak ja – z makaronem orzo.

  • Ser Manouri jest dosyć miękki, świeży, o kremowej konsystencji. Ma jogurtowo-śmietankowy smak z delikatną nutą cytrusów i orzechów. Ten wyjątkowy smak zawdzięcza sposobowi produkcji , częściowo jest produktem ubocznym powstałym przy wyrabianiu fety. Pozostała serwatka z fety po zagotowaniu mieszana jest z pasteryzowanym mlekiem, solą, podpuszczką oraz żywymi kulturami bakterii.  Ser Manouri dzięki temu charakteryzuje się zdecydowanie bardziej aksamitnym i łagodnym smakiem niż popularna feta.

16 thoughts on “Pieczone mini papryki i pomidory z czosnkiem i serem Manouri

  1. Takiego sera chyba jeszcze nie próbowałam.

  2. Sezon na paprykę i pomidory to jedna z najlepszych por czasu w roku! Twoje zapieczone mini papryki i pomidory z greckim serem Manouri brzmią wyjątkowo smakowicie. To doskonały sposób na wykorzystanie tych sezonowych skarbów.

  3. Aniu, sezon w pełni! chętnie przysiadłabym się, ponieważ tego sera nie znam, a danie wygląda obłędnie. najprostsze posiłki złożone z niewielkiej ilości elementów to układanka, ,która na pewno zapada w pamięci a kubki smakowe szaleją!

  4. Cudowne jedzenie, masz rację. Pomidory, papryka i cukinie to teraz główne składniki jedzeniowe. Mniam!

  5. Takie wspaniałe danie, a przecież takie proste. Uwielbiam takie własnie smaki i połączenia. Nie słyszałam o tym serze, rozejrzę się jednak, bo mam chęć na tak podaną paprykę. Dziękuje, że inspirujesz – jak zawsze zresztą 🙂

    • Małgorzata, ten ser kupuję u Greków. Nie wiem, czy jest w innych sklepach. Ale na pewno można go ostać online. Warto spróbować.
      Dziękuję.

  6. Wędrowki po kuchni

    Pieczone warzywa smakują wyjątkowo. Zyskują cudowną słodycz i niepowtarzalny smak.. Prosto i pysznie!

  7. Danie wygląda obłednie, normalnie zgłodniałam jak zobaczyłam te smakowitości. Papryka zdrowe warzywo:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.