Kwiaty cukinii pieczone z serem, ziołami i pomidorkami cherry

 

Bardzo dekoracyjne, o pięknej pomarańczowo-żółtej kolorystyce, świeże i delikatne w smaku.
Kwiaty cukinii mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Dodaję je do sałatek, do makaronów, do risotta, kładę na frittatę.
Dla mnie zawsze jednak największą atrakcją są kwiaty cukinii faszerowane albo smażone w lekkim cieście. Jeśli chodzi o farsz, to można tu puścić wodze fantazji i wykorzystać różne rodzaje sera – ricottę mozzarellę, provolone, ser kozi, fetę – połączone z ziołami i innymi dodatkami.

Jakie podać wino ? Zdecydowanie białe włoskie – vermentino, malvasia, franciacorta.

 

 

To atrakcyjne wizualnie i smakowo danie, to kwintesencja lata. Kwiaty na talerzu mówią nam – smakujmy lato bez umiaru, wszystkimi zmysłami. Dodam jeszcze – to absolutnie sensualne doświadczenie.

Dla dwóch osób

5-6 kwiatów cukinii ( u mnie żeńskie)
150 g cypryjskiego sera Lor lub ricotty
1 łyżka mieszanki suszonych greckich ziół – oregano, tymianek, kolendra, słodka i ostra papryka, cebula, marchewka
100 g greckiego jogurtu
sól i pieprz
mix pomidorków cherry z eko uprawy
grecka eko oliwa lub inna
2 – 3 gałązki tymianku

Z kwiatów usuń szypułki. W misce rozdrobnij widelcem ser, dodaj jogurt, zioła, sól i pieprz . Wymieszaj i nadziej kwiaty. Zwiń ich końce. Formę do zapiekania polej oliwa i ułóż nafaszerowane kwiaty. Dodaj umyte pomidorki, gałązki tymianku. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . Zapiekaj ok 30 minut.
Delektuj się.

18 thoughts on “Kwiaty cukinii pieczone z serem, ziołami i pomidorkami cherry

  1. Nigdy nie piekłam kwiatów cukinii, więc wszystko przede mną.

  2. FANTASTYCZNE! Uwielbiam!

  3. Przyznam że jeszcze takich kwiatów nie jadłam, zdjecie śliczne, znowu sie zapatrzyłam:)

  4. Nigdy nie próbowałam kwiatów cukini, ale to danie wygląda tak pięknie, że na pewno spróbuję. Zdjęcie jak z najlepszej restauracji 🙂

  5. Takie lwiaty cukinii pieczone z serem, ziołami i pomidorkami cherry brzmią bardzo apetycznie! Fajnie że podałeś różnorodne sposoby na wykorzystanie tych kwiatów w kuchni – od dodawania ich do sałatek i makaronów po faszerowanie czy smażenie w lekkim cieście. W połączeniu z różnymi rodzajami sera i ziołami na pewno stanowią pyszne i kreatywne danie.

  6. Aniu, to danie wyszło Ci mistrzowsko! Nie mogę się napatrzeć na te cudowne zdjęcia! O smaku nie wspomnę, bo zapowiada się niesamowicie 🙂

  7. To prawdziwy rarytas, który nie trwa by zbyt długo. kwiatów cukinii nigdy nie jadłam w ten sposób. zawsze były zanurzone i smażone w cieście naleśnikowym. to prawdziwa uczta tak dla oczu jak i dla podniebienia. mistrzowskie wykonanie!

    • Kasiu, kwiaty w cieście naleśnikowym, przyznam, że już mnie nie porywają. Wolę zrobić więcej wysiłku. Naprawdę warto.

  8. Wędrowki po kuchni

    Kwiaty cukinii są fantastyczne i pyszne. Tak pięknie prezentują się na talerzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.