Ciastka krucho – drożdżowe z jabłkami, cynamonem i imbirem

 

Te ciasteczka z jabłkami są doskonałe! Kruche i delikatne ciasto i jabłkowe nadzienie z cynamonem i imbirem. Do kawy, herbaty, na słodki bufet, do pudełka na wynos, na słodki prezent. Zadowoli każde podniebienie. Można się delektować nimi bez końca. Łatwe w przygotowaniu na przykład na zbliżający się weekend.

 

 

Ciastka krucho-drozdżowe  z jabłkami, cynamonem i imbirem

ciasto
400 g mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
szczypta soli

nadzienie
4 jabłka Grójeckie lub Wasze ulubione
2 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
2 cm korzenia imbiru

białka z 2 jajek do posmarowania
gruby cukier trzcinowy do posypania

Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Na dużą patelnię wkładamy miód, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i starty imbir. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż jabłka sie rozpadną, a płyn z nich odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę i sól przesiewamy do misy robota. 1/3 ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżeczką cukru i drożdżami. Zostawiamy na około 5-10 min aż drożdże zaczną pracować. Do mąki wlewamy pozostałe ciepłe mleko. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy ciasto drewnianą szpatułką. Dodajemy niewielką ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Co jakiś czas dolewamy pozostałe masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie – około 15 minut. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy misę folią spożywczą. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Blat lekko posypujemy mąką i wykładamy ciasto, chwilę je wyrabiamy. Dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek formujemy w wałek, odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na cienki podłużny placek. Na placek wykładamy porcję jabłek i składamy na pół, brzegi sklejamy jak przy pierogach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Zostawiamy na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Przed pieczeniem ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy aby przesygły. Możemy jeść je natychmiast. Uwaga – szybko znikają!

26 thoughts on “Ciastka krucho – drożdżowe z jabłkami, cynamonem i imbirem

  1. To już chyba wiem co zrobię w weekend 🙂 Cieszę się, że Cię znalazłam właśnie dzisiaj.

  2. Już czuję ten cynamonowy smak, uwielbiam takie 🙂

  3. Wspaniały przepis.
    Połączenie jabłek z cynamonem i imbirem doskonałe.
    Zapewne są bardzo smaczne. Chętnie bym spróbowała 🙂
    Wyglądają apetycznie. Ty zawsze coś fajnego wyczarujesz w swojej kuchni.

    • Dziękuję Irenko!
      Twoje komentarze są zawsze takie ciepłe i niepowierzchowne. Bardzo to u Ciebie cenię.
      Uściski!

  4. Cudownie się prezentują te ciasteczka. Aż mi zapachniały z ekranu. Mam nadzieję, że zostało chociaż kilka dla nas 🙂

  5. Do kawy idealne! Z chęcią bym skosztowała jedno, no może dwa 🙂

  6. Sezon na jabłka w pełni. Fajnie, że wrzucasz teraz taki przepis. Z pewnością się komuś przyda. Blogi kulinarne to kopalnia inspiracji!

    • Eliza,
      sezon na jabłka jest w Polsce zawsze. To cieszy, bo w dowolnej chwili można je pysznie wykorzystać.
      Dziękuję!

  7. mnie łasucha, na takie ciastka namawiać nie trzeba!

  8. Takich ciasteczek nigdy nie robiłyśmy, a lubię połączenie jabłek z cynamonem.

  9. Idealne ciasteczka na tą porę roku , bardzo piękne na dokładkę

  10. Świetna propozycja, tym bardziej ,że sezon na jabłka rozpoczęty 🙂
    a ja lubię takie ciasteczka, oj lubię 🙂

  11. Pięknie wyglądają Przepis idealny na jesienne desery albo dodatek do kawki

  12. Aniu bardzo udany wypiek. Ciasteczka wyglądają elegancko, bardzo starannie zrobione 🙂 Nadzienie z jabłek to pyszne połączenie z chrupiąca skorupką. Mniam 🙂

  13. Uwielbiam jabłka w wypiekach, ze szczyptą cynamony, zamknięte w krucho – drożdżowym cieście – to bajka!

Skomentuj Cztery Fajery - blog kulinarny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.