Granat. Melasa. Sałatka. Sezonowo od A do M

dsc_0606-001
 

Na Itace wynajmowalismy pokój w białej willi z niebieskimi okiennicami.
Pensjonat otoczał ogród pełen granatowych drzewek.
Małe i większe owoce, jeszcze niedojrzałe, wisiały na gałęziach jak bombki na choince.
Codziennie oglądałam je z okna. Pięknie wyglądały w greckim słońcu.
Pastelowe w kolorze, bo jeszcze nie nabrały swoich dojrzałych barw.
Właściciel granatowego ogrodu z dumą opowiadał o swoich podopiecznych.
I oferował swoim gościom granatowe smakołyki. Soki, syropy, melasę, nalewki.
Dlatego ucieszyła mnie bardzo propozycja Magdy, aby przygotować garanatowe posty w ramach naszego cyklu Sezonowo od A do M.
Kupiłam najpiękniesze granaty w okolicy i ugotowałam melasę  z przepisu Leonidasa.
Melasę z granatów można cudownie wykorzystać w kuchni. U mnie na co dzień zastępuje ocet winny.
A po granatowy pomysł Magdy koniecznie zajrzyjcie do Konwalii w kuchni!

 

dsc_0607
 

 Sałatka z granatem, brukselką i fenkułem

melasa
500 ml soku z granatów
150 g cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny

Do garnka wlewamy sok z granatów, sok z cytryny i wsypujemy cukier. Ustawiamy płytę na średnie grzanie i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy bardzo wolno, aż ilość płynu osiągnie pojemność 3/4 filiżanki. Trwa to ok. 70-90 minut.
Melasę odstawiamy do ostygnięcia. Nadmiar można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku przez kilka miesięcy – sprawdzone!

sos
2 łyżki melasy z granatów
1/4 szklanki oliwy EV
2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki soli

200 g świeżej brukseli
1 jabłko
1 czerwona cebula
1/2 fenkuła
1 granat
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

Łączymy składniki sosu i przelewamy go do miseczki. Cebulę kroimy w półplasterki i dodajemy do sosu. Połowę fenkuła kroimy w cieniutkie paseczki, dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy.
Brukselkę siekamy w plasterki, jabłko kroimy w kostkę. Wyjmujemy pestki z granatu do miseczki.
W naczyniu mieszamy brukselkę z jabłkiem, dodajemy sos z cebulą i fenkułem, pestki granatu, posypujemy sumakiem i czerwonym pieprzem. Ewentualnie posypujemy całość solą.

18 thoughts on “Granat. Melasa. Sałatka. Sezonowo od A do M

  1. Chciałabym mieć taki granatowy ogród. 🙂
    A ponieważ odzyskałam już kuchnię, ugotuję sobie melasę Leonidasa i zrobię Twoją sałatkę!
    Pyszna!
    Cieszę się, że granaty przywołały tak miłe wspomnienia.
    Dziękuję za ten wspólny czas!

    • Magda,
      w naszym klimacie posiadanie własnego granatowego ogrodu to marzenia, które się nie spełnią…
      Dlatego tak lubię podróże w miejsca, gdzie rosną cudowne owoce.
      Ale poza tym cieszę się, że masz ochotę na moją sałatkę.
      Dziękuję za pyszne granatowanie!

  2. Cóż za fantastyczne połączenie smaków i ta melasa! Pycha!

  3. wygląda pysznie. uwielbiam połaczenie zielska z owocami 🙂

  4. No muszę w końcu tego fenkuła spróbować, najlepiej to w takiej sałatce 😉

  5. Uwielbiam granat, to jeden z pyszniejszych owoców, a takiej sałatki nigdy nie jadłam ale z chęcią bym zjadłą

  6. Kochana wspaniała sałatka, pysznie wygląda 🙂

  7. Ależ musiała być pyszna. Zrobię przy najbliższej okazji:-)

  8. Za taki ogród z drzewami granatu dałabym wiele:) … uwielbiam te cudowne kuleczki, podobnie jak Lili:). Owsianka z granatem, granat wyjadany z miseczki, cokolwiek … byle z granatem:)

  9. Pyszności Aniu 🙂 i piękne wspomnienia z granatowym sadem 🙂 pozdrawiam

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.