Gołąbki lwowskie z kaszą gryczaną, mięsem i grzybowym sosem

 

Gołąbki lwowskie można zrobić na kilka sposobów – z kaszą gryczaną i mięsem, z ziemniakami i cebulą albo z ziemniakami i kaszą. Każda wersja jest pyszna i warto pokusić się o takie danie.
Proste, sycące i nie wymagające wielu składników.
U mnie dzisiaj wspaniałe gołąbki lwowskie z kaszą gryczaną i mięsem, podane z sosem grzybowym. Och, co za uczta!

 

 

Gołąbki
1 główka kapusty
500 g kaszy gryczanej niepalonej
400 g mięsa wieprzowego
200 g surowego wędzonego boczku
1 szklanka śmietany
2 cebule
2 jaja
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz

Sos grzybowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2-3 dkg suszonych grzybów
1 cebula
2 szklanki wywaru z grzybów
sól i pieprz
Grzyby dobrze opłucz w ciepłej wodzie, namocz około godziny w zimnej przegotowanej wodzie i w tej wodzie gotuj grzyby, aż będą miękkie. Odcedź.
Roztop masło i podsmaż na nim cienko pokrojoną cebulę, posyp mąką i zrumień. Rozprowadź wywarem z grzybów, dodaj drobno pokrojone grzyby i gotuj wolno, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Boczek pokrój w grubą kostkę, wytop tłuszcz. Do skwarek wrzuć posiekaną cebulę.
Kaszę ugotuj na sypko. Kapustę sparz , oddziel liście i wykrój głąby. Mięso zmiel.
Go ugotowanej kaszy gryczanej wrzuć zmielone mięso, dodać jajka, sól i pieprz. Wyrób farsz, dodaj cebulę ze skwarkami. Wymieszaj i znowu wyrób, dopraw solą i pieprzem. Zawijaj mięso w sparzone liście. Na dnie garnka ułóż pozozstałe liście kapusty, układaj gołąbki, przykryj liśćmi, zalej bulionem i śmietaną. Wstaw gołąbki do piekarnika albo gotuj do miękkości (ok. 2 godziny). Podawaj z sosem grzybowym.

30 thoughts on “Gołąbki lwowskie z kaszą gryczaną, mięsem i grzybowym sosem

  1. Wędrówki po kuchni

    Ja jednak wolę te tradycyjne z sosem pomidorowym 🙂

  2. Nie miałam jeszcze okazji próbować takich gołąbków, ale mogę sobie wyobrazić ich smak.

  3. Chętnie zwrócę uwagę na tę propozycję gołąbków.

  4. Bardzo fajny pomysł na pewną odmianę po tradycyjnych gołąbkach.

  5. Kocham gołąbki! Mięsa nie jem ale zainspirowałaś mnie tym sosem 🙂

  6. Moja rodzinka gołąbki uznaje tylko z ryżem, a ja najbardziej lubię z różnymi gatunkami kaszy, zatem zawsze gotowanie na duży gar i mały garnek. 🙂

  7. Myślę, że te gołąbki to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  8. Kolejne cudo któremu ciężko się oprzeć 🙂 aż tu u mnie pachną i chyba jutro się ma nie skusze 🙂

  9. Ja wszystko mogę, tylko nie zawijać gołąbki. Muszą robić coś nie tak bo mi się normalnie rozpadają. Twoje są idealne! Nadzienie tych gołąbków jest niesamowicie aromatyczne! Farsz fantastyczny!

  10. Wszystko co lubię, takie gołąbki chętnie bym zjadła .

  11. Takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam. Nie przepadam za kaszą gryczaną, chociaż ostatnio zaczynam się do niej przekonywać. Może w tym zestawie mi zasmakuje. Spróbuję 🙂

    • Post Author Amber

      Edyta, to jest niepalona kasza gryczana, która ma zupełnie inny smak niż palona. Ale możesz ją zamienić na inną kaszę.
      Polecam spróbować.

  12. Świetny przepis. Gołąbki w takim wydaniu na pewno by mi posmakowały. 🙂

  13. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Czym bardziej inne od tych najpopularniejszych, tym dla mnie ciekawsze. Chętnie spróbowałabym Twoich 🙂

  14. Pycha, uwielbiam gołąbki, a w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam 🙂 Niestety jakiś czas temu zepsuła mi się maszynka do mielenia mięsa, więc zanim wypróbuję Twój przepis to będę musiała się zaopatrzyć w nową.

    • Elu, te gołąbki smakują wybornie. Zresztą inne na moim blogu też Ci bardzo polecam.
      Trzymam kciuki za szybki zakup maszynki.

Skomentuj Małgorzata Kijowska | DayliCooking Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.