Focaccia z ogrodowymi winogronami i tymiankiem

 

Bedąc ostanio na wsi trafiłam na ogrodowe winobranie. Moja Gospodyni zrywała dorodne grona winogron cudownie dojrzałych we wrześniowym słońcu. Pogoda była toskańska, więc winobranie miało w sobie coś z tamtego klimatu. Dołączyłam z checią do tej wdzięcznej pracy. Fioletowe grona szybko znajdowały miejsce w koszach, a my rozmawiałyśmy o tym co zrobimy z tych aromatycznych owoców. Ona wino, ja sok i focaccię. Resztę zjemy, co zresztą zaczęłyśmy już teraz.
Focaccia z winogronami i tymiankiem przypomina mi nasze pobyty w Toskanii..

 

 

Focaccia z winogronami i tymiankiem

350 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
1 łyżka soli morskiej
500 g mąki pszennej 00 lub pszennej chlebowej
oliwa z pierwszego tłoczenia

ciemne winogrona – u mnie ogrodowe, suszony tymianek

Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże rozrobione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy sól i mieszamy. Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą, nie całkiem szczelnie i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 12 godzin. Przed pieczeniem wyjmujemy miskę z lodówki, ciasto oprószamy lekko mąką i przez około minutę formujemy ciasto, delikatnie naciągając górną powierzchnię do dołu i lekko je obracamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, wkładamy ciasto i polewamy je oliwą. Rozprowadzamy je palcami na powierzchni formy tworząc dołki. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 40- 50 minut i przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na wyrośnięte ciasto układamy winogrona i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 20-25 minut aż placek się zrumieni. Studzimy na kratce.
Z podanych składników można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze focaccie.
Njabardziej lubimy ją jeść z dobrą oliwą i popijać winem. Ale jest doskonałym dodatkiem do przystawek, zup i sosów.

34 thoughts on “Focaccia z ogrodowymi winogronami i tymiankiem

  1. Mam w domowym ogródku winogrono i nigdy nie mamy pomysłu, co zrobić z owocami. Teraz już wiem!

  2. Twoja focaccia wygląda absolutnie genialnie, aż chciałoby się jeść wprost z ekranu 🙂

  3. Wędrówki po kuchni

    Świetny pomysł z tymi winogronami. Do tego dobre wino i jestem w niebie 🙂

  4. Raz w życiu jadłyśmy focaccię, jest pyszna.

  5. Wygląda wspaniałe. Składniki genialne, a dodatek tymianku to znakomity i apetyczny dodatek. Winogrona dobrym pomysłem. Focaccia idealna !
    Apetytu narobiłaś 🙂

  6. No to mamy już pomysł na niedzielę, z chęcią spróbujemy

  7. Przypomniałaś mi że dawno nie robiłam foccacimniam! Twój przepis zachęca. Pozdrawiam

  8. To są takie pyszności ,o których się nie zapomina. Cudowna. Mnie przypomina Kalabrię i kobietę, która uwielbiała robić takie przysmaki. Takie rzeczy zostają w sercu…

  9. Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Tez kiedyś piekłam z winogronami i to miła odmiana 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  10. Aniu, zaskoczyłaś mnie tym połączeniem. Winogrona i tymianek? Musi smakować obłędnie!

  11. Wygląda przepysznie Aniu, uwielbiam focaccię 🙂

  12. wygląda genialnie, a to połączenie smaków bardzo kuszące 🙂

  13. Narobiłaś mi niezłego apetytu na tę focaccię. Winogrona swojego nie mam, ale ma sąsiadka, wiec… Skoczę do niej 😉

  14. Focaccia teraz, wino poźniej jak będzie już jego czas.
    Bardzo lubię jedno i drugie 🙂
    Miłego!

  15. Winogrona w cieście, nigdy nie przyszłoby mi to nawet do głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.