Konfitura z jabłek i żółtych pomidorów

 

Uwielbiam portugalską galaretkę i konfiturę z pomidorów. Zakochałam się w niej sporo lat temu podróżując po portugalskiej ziemi i została ze mną na zawsze. Tutaj przepis – kilk! Pomyślałam, że pomidory warto by połączyć z rodzimymi pysznymi jabłkami, bo smaki przecież nie mają granic. I tak powstała fantastyczna konfitura łącząca w sobie słodycz dojrzałych żółtych pomidorów i aromatycznych lekko kwaskowych jabłek. Delicje!

Konfitura z jabłek i żółtych pomidorów
1 kg żółtych dojrzałych pomidorów
1 kg dobrych jabłek – u mnie Grójeckie
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka soku z cytryny

Pomidory i jabka myjemy. Jabłka obieramy ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, w którym będą sie gotowały i zalewamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier. POmidory obieramy ze skórki – mam specjalny nożyk!, ale można je sparzyć i skórka łatwo zejdzie. Odrzucamy gniazda nasienne i wkładamy je do jabłek. Stawiamy na średnim ogniu, wkładamy cynamon i gotujemy, aż wszystko się rozpadnie, a płyn odparuje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Trzymamy tam słoiki 30 minut. Wyłaczamy grzanei i zostawiamy słoiki, aż ostygną. Są gotowe do przechowania na zimę.

 

32 thoughts on “Konfitura z jabłek i żółtych pomidorów

  1. takiego połączenia jestem bardzo ciekawa!

  2. Świetny pomysł, taka konfitura musi być pyszna. Chętnie wypróbuję 🙂

  3. Ciekawy pomysł na konfiturę, nigdy takiej nie jadłam, muszę wypróbować ten przepis

  4. Niesamowity połączenie, choć u mnie ta para byłaby na słono

  5. Przekonałam się, że konfitury i dżemy można robić z wielu owoców.
    Połączenia są czasami zaskakujące, a efekty znakomite i smaczne.
    Dostałam od znajomej parę słoików i oczywiście zjadłam z serami i pieczywem.
    Były przepyszne.
    Twoje połączenia jabłek i żółtych pomidorów to świetny pomysł.
    Dodatek cynamonu rewelacyjny 🙂

    • Irenko, tak, konfitury własnej produkcji to wspaniały dodatek do wszystkiego.
      To połączenie jabłek i żółtych pomidorów daje wyjątkowy smak.
      Dziękuję.

  6. Uwielbiam taką kulinarną kreatywność 😉 zabieram przepis!

  7. Uwielbiam taką kulinarną kreatywność zabieram przepis!

  8. Żółte pomidory uwielbiam, a jabłka lubię, ale razem nigdy nie jadłam.

  9. Widziałamnta konfiturę w sklepach na Maderze w zeszłym roku i zastanawiałam się co to jest i jak to się je… żałuję ze jej nie kupiłam, a wyglądała bardzo interesująco 🙂

  10. Niezwykłe połączenie, dla mnie zupełnie nieznane, choć pomidory z cukrem zdarzało mi się jeść więc może i to by mi posmakowało. Ważne, że własne i że dobre.

  11. Genialne połączenie. Nie jadłam takiego i jestem bardzo ciekawa smaku. Ty to masz kochana pomysły ❤️ a do czego pasuje najlepiej ta konfitura?

  12. Jak dla mnie – totalnie zwariowane połączenie.

  13. Jaki mix! Lubię pomidory pod każdą postacią więc wypróbuję.

  14. Bardzo ciekawy pomysł z połączeniem jabłka i pomidora. Hmm… jakoś nie umiem sobie wyobrazić tego smaku, ale może kiedyś skuszę się na wypróbowanie tego przepisu 😉

  15. toksyczna kosmetyczka

    Uwielbiam takie konfitury. Na pewno jest smaczna.

  16. Kiedy czytam Twoje przepisy to zastanawiam się czemu sama nie wpadłam na takie połączenia. Proste, nieoczywiscie oczywiste i bardzo intrygujące. Jesteś Mistrzynią!

    • Dziękuję Małgosiu. Wpadam na takie pomysły kiedy patrzę na to co mam w spiżarni.
      Przypomniam sobie różne smaki i wspominam podróże.
      A ta konfitura jest naprawdę pyszna.
      Pozdrawiam Cię ciepło.

  17. Nie ma to jak domowe przetwory 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.