
Uwielbiam portugalską galaretkę i konfiturę z pomidorów. Zakochałam się w niej sporo lat temu podróżując po portugalskiej ziemi i została ze mną na zawsze. Tutaj przepis – kilk! Pomyślałam, że pomidory warto by połączyć z rodzimymi pysznymi jabłkami, bo smaki przecież nie mają granic. I tak powstała fantastyczna konfitura łącząca w sobie słodycz dojrzałych żółtych pomidorów i aromatycznych lekko kwaskowych jabłek. Delicje!
Konfitura z jabłek i żółtych pomidorów
1 kg żółtych dojrzałych pomidorów
1 kg dobrych jabłek – u mnie Grójeckie
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Pomidory i jabka myjemy. Jabłka obieramy ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, w którym będą sie gotowały i zalewamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier. POmidory obieramy ze skórki – mam specjalny nożyk!, ale można je sparzyć i skórka łatwo zejdzie. Odrzucamy gniazda nasienne i wkładamy je do jabłek. Stawiamy na średnim ogniu, wkładamy cynamon i gotujemy, aż wszystko się rozpadnie, a płyn odparuje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Trzymamy tam słoiki 30 minut. Wyłaczamy grzanei i zostawiamy słoiki, aż ostygną. Są gotowe do przechowania na zimę.

takiego połączenia jestem bardzo ciekawa!
Magdalena, oj miło i pysznie będziesz zaskoczona!
Świetny pomysł, taka konfitura musi być pyszna. Chętnie wypróbuję 🙂
Neliada, bardzo polecam. Zaskoczy Cię smakiem!
Ciekawy pomysł na konfiturę, nigdy takiej nie jadłam, muszę wypróbować ten przepis
Cztery fajery,
kreatywnie w kuchni – tak powstało to połączenie. Polecam!
Niesamowity połączenie, choć u mnie ta para byłaby na słono
Akacja, musisz najpierw spróbować i dopiero potem decydować, czy na słono…
Przekonałam się, że konfitury i dżemy można robić z wielu owoców.
Połączenia są czasami zaskakujące, a efekty znakomite i smaczne.
Dostałam od znajomej parę słoików i oczywiście zjadłam z serami i pieczywem.
Były przepyszne.
Twoje połączenia jabłek i żółtych pomidorów to świetny pomysł.
Dodatek cynamonu rewelacyjny 🙂
Irenko, tak, konfitury własnej produkcji to wspaniały dodatek do wszystkiego.
To połączenie jabłek i żółtych pomidorów daje wyjątkowy smak.
Dziękuję.
Uwielbiam taką kulinarną kreatywność 😉 zabieram przepis!
Aniu, wszystkiego pysznego.
Uwielbiam taką kulinarną kreatywność zabieram przepis!
Aniu,
na pewno Ci się spodoba.
Smacznego!
Żółte pomidory uwielbiam, a jabłka lubię, ale razem nigdy nie jadłam.
Pijedztam, to polecam spróbować.
Widziałamnta konfiturę w sklepach na Maderze w zeszłym roku i zastanawiałam się co to jest i jak to się je… żałuję ze jej nie kupiłam, a wyglądała bardzo interesująco 🙂
Aniu, a ja znam ją od lat. Jest nie tylko na Maderze, ale i w całej Portugalii.
Niezwykłe połączenie, dla mnie zupełnie nieznane, choć pomidory z cukrem zdarzało mi się jeść więc może i to by mi posmakowało. Ważne, że własne i że dobre.
Iwona, polecam!
To bardzo dobra konfitura.
Genialne połączenie. Nie jadłam takiego i jestem bardzo ciekawa smaku. Ty to masz kochana pomysły ❤️ a do czego pasuje najlepiej ta konfitura?
Daria, dziękuję.
Konfitura pasuje do wszystkiego – do serów, pasztetu, do placków i słodkich bułeczek.
Jak dla mnie – totalnie zwariowane połączenie.
Olga, hmmmm…nie wiem co to znaczy.
Ale propobuję spróbować.
Jaki mix! Lubię pomidory pod każdą postacią więc wypróbuję.
Marysiu K, i słusznie!
Na pewno będziesz miło zaskoczona.
Bardzo ciekawy pomysł z połączeniem jabłka i pomidora. Hmm… jakoś nie umiem sobie wyobrazić tego smaku, ale może kiedyś skuszę się na wypróbowanie tego przepisu 😉
Uwielbiam takie konfitury. Na pewno jest smaczna.
Kiedy czytam Twoje przepisy to zastanawiam się czemu sama nie wpadłam na takie połączenia. Proste, nieoczywiscie oczywiste i bardzo intrygujące. Jesteś Mistrzynią!
Dziękuję Małgosiu. Wpadam na takie pomysły kiedy patrzę na to co mam w spiżarni.
Przypomniam sobie różne smaki i wspominam podróże.
A ta konfitura jest naprawdę pyszna.
Pozdrawiam Cię ciepło.
Nie ma to jak domowe przetwory 🙂
Iwonka, nie ma…