Brownie czekoladowo kawowe

 

Jeżeli tak samo jak ja kochasz kawę, ten wpis jest dla Ciebie! Bez zbytnich ceregieli po prostu polecam Ci kawę speciality od Przyjaciele Kawy. Znajdziesz tu wyjątkowe smaki, selekcje i uprawy kawy. Kawa znalazła moje uznanie zwrówno jako niezbędny do życia napój, jak i składnik wyjątkowego brownie.
Czyli parzysz kawę i pieczesz brownie. Enyoj!

 

Brownie czekoladowo kawowe

forma z wyjmowanym dnem 24×24 cm

100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
100 g masła
250 g trzcinowego cukru
2 łyżeczki drobno mielonej kawy
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
80 g mąki uniwersalnej

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Kwadratową formę z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia.
W małym rondelku ustawionym na małym ogniu, rozpuść czekoladę i masło, często mieszając. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia. Dodaj cukier, kawę i jajka, energicznie ubijając, aż do całkowitego połączenia. Dodaj wanilię i sól morską i ponownie wymieszaj.
Posyp ciasto mąką i mieszaj łyżką lub szpatułką aż do połączenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i równomiernie je rozłóż.
Piecz 25-30 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie z kilkoma okruchami. Ostudź, pokrój, ewentualnie posyp cukrem pudrem i podawaj. Oczywiście z filiżanką doskonałej kawy Speciality Nikaragua Maragogype.

 

 

* Kawę Speciality Nikaragua Maragogype mogłam degustować dzięki Przyjaciołom Kawy. Ta wyjątkowa kawa wyróżnia się bardzo dużymi ziarnami kawy. Rośnie na rodzinnej plantacji Mierisch, gdzie ciągle eksperymentuje się z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami jej obróbki. Plantacja charakteryzuje się także wyjątkową troską o środowisko naturalne. W odległości 5 metrów od jakiegokolwiek źródła wody zabronione jest używanie środków chemicznych, woda jest dokładnie czyszczona i ponownie wykorzystywana do obróbki ziaren kawy na mokro. Ponadto sadzone są tu drzewa, aby kawowce miały zapewniony cień i ochronę przed wiatrem, a lokalna fauna miała w nich schronienie. Wszystko to przyczynia się do wyjątkowego smaku uprawianej tu kawy.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 83 na 100 punktów.
KRAJ: Nikaragua
REGION: Matagalpa
FARMA: Fincas Mierisch
WYSOKOŚĆ: 1200-1500 m
ODMIANA: Maragogype
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: miód, karmel, korzenny

20 thoughts on “Brownie czekoladowo kawowe

  1. Brownie to moje ulubione ciasto . Ten przepis jest świetny Aniu

  2. Właśnie szukałam ciekawego przepisu na brownie! No i mam! Czy Ty czytasz w moich myślach? 😉

  3. myślałam, że kawa zdominuje smak ciasta, ale przy takich ilościach tylko dodaje charakteru 🙂

  4. Takie brownie to uczta dla zmysłów 🙂

  5. … to ciasto zawsze wychodzi pyszne, nawet jak nie ma się wielkich zdolności do pieczenia ;P …

  6. Ja za czekoladowymi wypiekami średnio, ale lubię te kawowe. A to twoje takie apetyczne

  7. Niebo dla kawoszy, a że uwielbiam kawę to dla mnie też 🙂
    Pozdrawiam

  8. Mój mąż ma swoje dwa ulubione ciasta. brownie i szarlotka. Dodatek kawy bardzi pasuje i muszę koniecznie spróbować ☺️ Będzie zachwycony.

  9. Ale uczta 🙂
    Pachnąca i wspaniała.
    Chętnie spróbowałabym kawałeczek.
    Brownie czekoladowo-kawowe ładnie brzmi i nigdy nie jadłam.
    Kojarzy mi się z nim cudowny zapach kawy 🙂

  10. Na kawowe degustacje, do tego słodkość, zawsze jestem gotowa. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.