Ciasto czekoladowo – piernikowe z palonym masłem i domową konfiturą

 

To niezwykle korzenne i delikatnie czekoladowe ciasto na pewno zachwyci miłosników świątecznych deserów. Jest kompilacją kilku przepisów i narodziło się spontanicznie. Idealnie komponuje się z białymi winami deserowymi i ich musującymi odmianami. Ten fantastyczny deser podam po świątecznym obiedzie. Dodatkami będą mocna kawa i herbata. Niech to będzie piękny czas…

 

 

Ciasto czekoladowo-piernikowe z palonym masłem i domową konfiturą

foremka z wyjmowanym dnem 24 x 24 cm

400 g  mąki orkiszowej T550 bio
300 g miodu akacjowego
120 g czekolady 70%
4 łyżeczki proszku do pieczenia bio
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła palonego – jak zrobić palone masło klik!
4 jajka ze wsi
200 ml mleka
60 g domowej przyprawy piernikowej
domowa konfitura śliwkowa do przełożenia ciasta

polewa czekoladowa
250 ml śmietany kremówki
250 g gorzkiej  czekolady 80%

W misce mieszamy suche składniki – mąka, proszek, soda i przyprawa piernikowa.  Masło karmelizujemy w średnim garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy – czekoladę, miód. Mieszamy, aż wszystko się połączy i dodajemy jajka.  Mieszamy łyżką. Teraz do misy miksera przesypujemy suche składniki, dodajemy mokre i miksujemy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem  i przekładamy masę na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  40 – 50 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę i sudzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto na trzy części, z każdej odkrawamy pasek ciasta i odkładamy. Dwa placki przekładamy konfiturą śliwkową i przykrywamy trzecim plackiem, delikatnie dociskamy. Odkrojone paski ciasta scieramy na tarce lub kruszymy. Wierzch ciasta pokrywamy cieniutką warstwą konfitury i przykrywamy ją szczelnie okruchami ciasta. Delikatnie przyciskamy.
Polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy według uznania.

24 thoughts on “Ciasto czekoladowo – piernikowe z palonym masłem i domową konfiturą

  1. Sama nazwa ciasta pobudza wyobraźnię 🙂 Będę je miala na uwadze, bo u nas w nowym roku sporo okazji do świętowania. Pięknie się prezentuje.

  2. Lubię takie połączenie, czekolada i korzenne przyprawy bardzo do siebie pasują. Chętnie sięgnę po ten przepis.

  3. musi być bardzo ciężkie, jak na piernik przystało, myślę, że moja rodzina zakochałaby się w tym cieście 🙂

  4. Jakie śliczne ciasto , bardzo ciekawy przepis

  5. U Pani zawsze wspaniałe przepisy.

  6. Aż ślinka cieknie na sam widok! Mniam. Przepis zapisuje i chętnie wypróbuję 🙂

  7. Świetne ciasto na święta, na pewno warto zrobić.

  8. oooo… wygląda prosto i coś czuję że je upiekę 🙂 Mniam !

  9. Cudowne ciasto Aniu. Kochana życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂

  10. wspaniałe ciasto! musi smakować wspaniale!

  11. A to ciasto jest wspaniałe i bardzo aromatyczne!
    Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.