Pierogi z czereśniami i palonym masłem. Czereśniowy ogród!

 

Czereśnie są dla mnie kwintesencją letnich wakacji. Już skończyła się szkoła i wybieramy się naszą ‚bandą’ do czereśniowego sadu naszej Koleżanki z klasy. Czekają tam na nas koszyki i kosze. Chłopaki wspinają się na drzewa po drabinach. Dziewczęta zrywają czereśnie z niższych gałęzi. Nad czereśniobraniem czuwa dziadek Koleżanki. Jest przy tym dużo smiechu, hałasu i objadania się owocami prosto z drzew. Kiedy napełnimy już koszyki złotymi i krwistoczerwonymi czereśniami, bawimy się w chowanego penetrując najdziksze zakamarki ogrodu.
Wreszcie zmęczeni siadamy przy wielkim stole i łapczywie pijemy czereśniowy kompot. Potem chalpiemy się w wielkiej balii i znowu siadamy do stołu, aby zjeść dopiero co ugotowane pierogi z czereśniami.

 

 

Pierogi z czereśniami i palonym masłem

ciasto
500 g mąki pszennej bio
250 ml tłustego mleka 3,2 %
1 całe jajko
1 żółtko
szczypta soli

500 g czereśni eko

Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy do misy robota. Wbijamy do niej jajko, dodajemy żółtko, sól i mieszamy na małych obrotach. Nie przerywając mieszania wlewamy porcjami mleko. Miksujemy do połączenia sie składników i jeszcze trochę wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania czereśni.

Czereśnie myjemy, odsączamy na sicie i wyjmujemy z nich pestki.

Na oprószonym mąką blacie partiami wałkujemy ciasto – cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego układamy czereśnie i zlepiamy pierogi. Gotujemy je partiami w osolonym wrzątku – ok. 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmiskach.
Polewamy palonym masłem i ewentualnie posypujemy grubym cukrem.

Palone masło
100 g dobrego masła (niesolonego)

Na patelni o grubym dnie topimy masło – najlepiej, aby dno patelni było jasne – widać wtedy kolor masła. Gdy będzie zupełnie płynne, ciągle podgrzewamy, mieszając tłuszcz, by równomiernie się ‚przypalał’. Kiedy masło nabierze brązowego koloru, jest gotowe.

Polecam też pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie! – tutaj

30 thoughts on “Pierogi z czereśniami i palonym masłem. Czereśniowy ogród!

  1. Pyszności. Aż ślinka leci 😉 Uwielbiam wszelkie pierogi, szczególnie te z owocami, choć przyznam, że do tej pory robiłam z wiśniami, ale z czereśniami nie. Palone masło jest pyszne. Mniam. Wpraszam się wirtualnie ;D Pozdrowienia

    • Małgosiu, miło mi.
      U mnie to czereśnie w pierogach mają głos. Wiśnie są na dalszym planie.
      I polecam Ci je zrobić. Na pewno pokochasz.
      POzdrawiam Cię!

  2. Uwielbiamy pierogi z różnymi owocami, pycha!

  3. Uwielbiam czereśnie, pierwszy raz widzę pierogi z tymi owocami:)

  4. pierogów z czereśniami jeszcze nie jadłam!

  5. Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Jak zawsze u Ciebie pyszne nowości!

  6. Lubię pierogi z owocami, oj lubię, dawno nie jadłam.
    Narobiłaś smaka 🙂 takie piękne pierożki 🙂

  7. Chyba wproszę się do Ciebie na obiad!

  8. U mnie niedawno też były pierogi. Robię z mąki bezglutenowej albo 2 ab. Do tego nadzienie z tofu, pycha 🙂

  9. Wędrówki po kuchni

    Uwielbiam pierogi, a tu jeszcze z czereśniami, mniammm 🙂

  10. Uwielbiam letnie, owocowe pierogi, uwielbiam
    A ty Aniu robisz pyszne pierogi , te czereśniowe to prawda kwintesencją lata

  11. No to mam pomysł na obiad 😀 czereśni aż za dużo…

  12. Uwielbiam pierogi i czereśnie ale jeszcze nigdy ich razem nie połączyłam, czas spróbować bo owoce są

  13. To teraz wszyscy się chyba oblizują i pewnie chętnie by zjedli te pierożki :-))
    krystynabozenna

  14. O, matko! To zdjęcie to zbrodnia w biały dzień! 🙂 Od razu bym jadła!

  15. Jeju jak słodko. Aż mi zaburczało w brzuchu. U mnie dzisiaj placuszki bananowe i żurek 🙂

  16. Aniu jeszcze nigdy nie robiłam pierogów (choć jeść uwielbiam) ale teraz pierwszy raz w życiu zrobię. To przepiękne zdjęcie tak mnie zachęciło, że nie mogę sie napatrzeć. dziękuję za inspirację.

    • Magda, jak mi miło, że Cię zainspirowałam i zachęciłam do ulepienia tych pierogów.
      To dla mnie największy komplement!

  17. Taka wersja pierogów wygląda bardzo apetycznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.