Chutney jabłkowy z rodzynkami

 

Koniecznie przygotuj  ten sos jabłkowy z rodzynkami, który pysznie smakuje z mięsem i stanowi fantastyczną przystawkę w połączeniu z  serem, krakersami, figami i orzechami.

Jabłkowy chutney to pikantny sos z jabłek, brązowego cukru, octu oraz ziół i przypraw. Jego słodkie i pikantne smaki doskonale uzupełniają dania mięsne, takie jak kurczak, kotlet schabowy i szynka.  Zawsze kiedy podaję te mięsa z chutneyem z jabłek, zachwytów nie ma końca. Ale dla mnie jest pyszny szczególnie z kozim lub owczym serem i dojrzałą holenderską goudą.

 

 

1 kg jabłek  – u mnie Grójeckie, obrane i drobno pokrojone

1 butelka soku jabłkowego z certyfikowanych jabłek Grójeckich

2/3 szklanki ciemnego muscovado

1/3 szklanki octu jabłkowego

1/4 szklanki octu z czerwonego wina

szklanka rodzynek sułtanek

1 /3 szklanki drobno posiekanego imbiru

łyżki  soku z cytryny

łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

3/4 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

2-3 ząbki czosnku , posiekane

średnia żółta cebula , drobno posiekana

laski cynamonu

Wszystkie składniki wymieszaj w dużym  rondlu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i
gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje – ok. 2 godziny – warto czekać !. Im dłużej gotujesz ten sos, tym jest bardziej aromatyczny i pyszny. Kiedy jest gotowy, wyjmij laski cynamonu i przełóż chutney do słoików. Aby przechować go na dłużej zapasteryzuj w wyparzonych wcześniej słoikach.
Podawaj na ciepło z ulubionym  mięsem  lub na zimno z pikantnym kozim lub owczym serem, krakersami, daktylami, orzechami.

30 thoughts on “Chutney jabłkowy z rodzynkami

  1. Znam, lubię i bardzo często robię. Idealny dodatek do mięsa i sera

  2. O jej jak ja dawno nie sięgałam po rodzynki. Kiedys tak bardzo je lubiłam

  3. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam wszelkie chutney’e, są niezwykle pyszne. Idealne do mięs czy deski serów

  4. Połączenie jabłek z rodzynkami zawsze jest przepyszne.

  5. Jakie bogactwo składników, ile aromatów i smaków. Wspaniały przepis. Zapisuję

  6. To musi być pyszne 🙂 rodzynki i jabłka to coś co lubię 🙂

  7. To jest sam w sobie smakołyk! Chętnie częstowałabym się nim z serem owczym lub kozim…
    Smak wyborny lubię go!

  8. Przepis zapisuję – bardzo lubię słodkie dodatki w potrawach, a takie jabłkowe chutney wydaje się wręcz idealne 🙂

  9. Mmmm wygląda rozkosznie. W towarzystwie sera napewno smakuje wybornie

  10. Nigdy nie jadłam i nie robiłam chutney , nie mam pojęcia jak smakuje ale po twoim przepisie nabrałam na niego ochoty.

  11. Same pyszności Radość dla podniebienia.

  12. Bardzo lubię chutney, szczególnie z jabłek i wcale się nie dziwię, że jak stawiasz na stół to cudo, że zachwyty płyną. Super przepis!

  13. Widzę, że u Ciebie zawsze mogę liczyć na przepis na prawdziwe smakołyki.

  14. Przyznam, że chutney to dla mnie nowość, ale sądząc po składnikach na pewno by mi posmakowało. 🙂

  15. Brzmi świetnie! Jestem ciekawa czy potrafiłabym przygotować 🙂

Skomentuj Psyche in Soma Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.