Bób, kozi ser i mięta. Pierogi dla Niej i dla Niego

 

DSC_0345
 

Chciałam się z Nią przywitać i pójść zaraz w pola na poszukiwanie chabrów.
Siedziała na podwórzu pochylona nad koszykiem pełnym strąków bobu.
Łuskała zielone ziarna do dużego garnka.
Przysiadałam i wciagnęło mnie to łuskanie i rozmowa o wiejskich sprawach.
Ledwie skończyłyśmy, a Ona już postawiła garnek z bobem na kuchenkę.
Wręczyła mi kobiałkę bobowych ziaren do zabrania ‘do miasta’ i przygotowała szklanki na herbatę.
Potem wyrzuciła ugotowany bób na sito i przełożyła go do miski.
Parujący polała rzopuszczonym masłem, posypała zieloną pietruszką i grubo mielonym pieprzem.
Jadłyśmy pyszny bób sięgając ze smakiem po kolejne ziarna aż do ostatniego.
A potem poszła ze mną w pola, żeby narwać polnych chabrów.
Żniwa tuż tuż i chabry zetną lada moment razem ze zbożem.
Na koniec obeszłyśmy zagrodę z kurami, indykami i perliczkami.
Pokazała mi ‘stan’ królików i nowo narodzone kocięta.
Przygotowała kosz wiejskich jaj od wszystkich swoich ptaków.
Zabrałam się w drogę z wiejskimi skarbami, choć wracać wcale mi się nie chciało…

 

DSC_0342-002
 

Pierogi z bobem, kozim serem i miętą

ciasto
400g mąki pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
250ml gorącego mleka
50ml oleju ryżowego
1 jajko
1 łyżeczka soli

Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą, zalać gorącym mlekiem i wymieszać.
Odstawić aby przestygło. Dodać jajko, wlać olej i na blacie wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć miską i zostawić na 30 minut aby odpoczęło.
Wałkować cienkie placki i wykrawać szklanką koła.
Na środku każdego układać porcję nadzienia i zlepiać.
Odkładać pierogi na ściereczkę. Gotować je partiami w posolonym wrzątku.
Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

nadzienie
500g ugotowanego bobu
250g koziego twarogu
1 ząbek czosnku
2 łyżki liści mięty
1 łyżeczka soku z limonki
sól i pieprz do smaku

Jeszcze ciepły bób obrać i zmiksować. Dodać drobniutko posiekany czosnek i ser. Wymieszać dokładnie.
Doprawić solą i pieprzem, wlać sok z limonki i dodać liście mięty. Połączyć wszystkie składniki.

 

DSC_0375-002
 

Pierogi dla Niej
Ciepłe polać olejem z awokado, posypać skórką z limonki i liśćmi mięty.

Pierogi dla Niego
Kawałek dojrzewającej kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Polać pierogi i posypać je listkami lebiodki ( oregano ).

42 thoughts on “Bób, kozi ser i mięta. Pierogi dla Niej i dla Niego

  1. koniecznie do zrobienia, mój bób na działce chyba już dojrzał . Pierogi wyglądają bosssko Aniu!

  2. Aniu ja akurat bobu nie lubię, ale już ten ser i miętę pochłonęłabym nawet bez pierogowej otulinki:) Buziaki

  3. O matko jakie pyszności. Poproszę o porcyjkę dla Niej i dla Niego 😉

  4. Bardzo lubię pierogi z bobem 🙂 Idealne dla Niej i dla Niego! Pozdrawiam

  5. Pyszności. Uwielbiam wszelkie pierogi. 🙂

  6. Pierogi z takim nadzieniem – bajkowe – jadłam ostatnio z młodym zielonym groszkiem i były ekstra. Twoje są perfekcyjne i tak naprawdę zjadłabym obie wersje 🙂

    • Dżemdżus,
      z zielonym groszkiem też mam recepturę pierogową, pysznie i letnio.
      Częstuj się jedną i drugą wersją moich bobowych.

  7. Jak bym mogła to bym zjadła wszystkie dla niej i dla niego 😀

  8. Tak nadziane pierogi zjadłabym z wielką chęcią 🙂 Pozdrawiam!

  9. Piękny tekst a na pierogi skusiłaś mnie już zdjęciem 🙂

  10. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  11. Tak jak większość kochamy bób 😀 Jako nadzienie do pierogów to dla nas nowość a przecież już nie raz robiłyśmy z niego pyszną pastę więc warto nadziać nią pierożki 🙂

  12. Nie dziwi mnie wcale, że wracać Ci się nie chciało. Wieś jest urocza o tej porze roku. Chętnie przysiadłabym się do Was na to łuskanie bobu.:) Pierogi w obu wersjach zapowiadają się bardzo smakowicie.

    • Magda,
      jak ja lubię wiejskie klimaty!
      Zwłaszcza te już oswojone, prawie moje…
      A pierogi wszystkim bardzo smakowały, spróbuj.

  13. Opisałaś moje dziecięce wspomnienia ,chabry ,zboże ,zwierzaki …szkoda ,ze nie ma już tego miejsca ,żeby wrócić .Pierogi genialne ,z dbałością o szczegóły ,dla niego rzecz jasna.

  14. Jak dla mnie połączenie smaków idealne, w dodatku uwielbiam pierogi w każdej postaci 😉 te mają tylko jedną wadę: w środku lata na wsi nie ma czasu na lepienie pierogów… Ale może z pomocą córci uda się choć niewielką porcyjkę? 😉

  15. Jakiś czas temu zastanawiałam się co by tu zrobić z bobu i wymyśliłam,że zmiksuję obrany bób,ser kozi i mięte, doprawię i dodam do makaronu, wchodzę, a u Ciebie podobnie, tylko w pysznej pierogowej formie!

    • Agnieszko,
      cieszę się, że mamy podobne bobowe skojarzenia i realizujemy je w swoich kuchniach.
      Pierogi zdecydowanie polecam, bo makaronową wersję zrealizowałam już wcześniej.

  16. Świetny przepis i na ciasto i na farsz. Po prostu zapisuję do… zrobienia. Koniecznie. Zasmakowały mi już na sam widok 🙂 Pyszne pierożki 🙂

  17. Bób, kozi ser i mięta ? Bardzo nietypowe smaki na pierogi, ale mogą być pyszne 😀

  18. Wspaniałe jest to nadzienie do pierogów, prawdziwe pyszności ! Wybieram w opcji “dla niej” 🙂

  19. Wow jaki ciekawy farsz do pierogów! Chętnie bym spróbowała kilka sztuk 😉

  20. Ale pysznie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.