Konfitura z czerwonej porzeczki i francuskie śniadanie. Do lata, do lata…

 

DSC_0395-001
 

Wstaję wcześnie rano aby złapać pierwsze promienie letniego słońca.
Wyczytuję z nieba pogodę dnia.
Słucham jak budzi się miasto pogrążone jeszcze w lekkim śnie.
Oglądam kwiaty i zioła i częstuję je porcją świeżej wody.
Pachną przy każdym dotyku.
Do metalowych kubków zrywam dojrzałe poziomki i pomidory.
Nastawiam ekspres i parzę mocną porcję arabiki.
Na dno filiżanki sypię okruchy brązowych kryształów.
Siadam na tarasie aby oberwać czerwone korale porzeczek, a potem nastawiam konfiturę.
Poranna gazeta przynosi złe wieści ze świata i stare plotki.
A tu takie piękne lato…
Z zadowoleniem mieszam porzeczkową konfiturę i dolewam chlust likieru.
Czerwona słodycz kapie z łyżeczki na moją piżamę…
Odgrzewam nieco czerstwe croissanty i siadamy do francuskiego śniadania.
Radio śpiewa ulubiony mój szlagier.
Do lata, do lata piechotą będę szła…

 

DSC_0399-001
 

Konfitura z czerwonych porzeczek z cassisem

500g czerwonych porzeczek
2 łyżki akacjowego miodu
50ml likieru cassis

Porzeczki płuczemy na sicie i zostawiamy aby odciekła z nich woda.
Odrywamy owoce od gałązek i przekładamy je do garnuszka.
Dodajemy miód i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy aż ilość płynu zredukuje się o połowę.
Dolewamy likier i gotujemy wolno jeszcze 5 minut. Konfiturę zestawiamy z płyty i przekładamy na talerzyk lub zamykamy w wyparzonym słoiczku.

Croissanty z porzeczkową konfiturą
Dwa croissanty, mogą być czerstwe, przekrawamy wzdłuż i przekrojoną stroną układamy na patelni posmarowanej klarowanym masłem. Podgrzewamy aż się zrumienią.
Od razu podajemy z porzeczkową konfiturą.

 

DSC_0401-003

30 thoughts on “Konfitura z czerwonej porzeczki i francuskie śniadanie. Do lata, do lata…

  1. Takie śniadanie to ja rozumiem, pyszności. U mnie tak niespiesznie to tylko w weekendy 🙂
    A ja połączyłam czarną porzeczkę z jej wybornym likierem i czekają w kolejce 🙂 Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      na szczęście mogę sobie pozwiolić na niespieszne śniadanie każdego dnia…
      Porzeczki z cassisem smakują fantastycznie!
      Smacznego porzeczkowego śniadania.

  2. Wspaniały poranek – zazdroszczę. Ja codziennie wstaję przed 6 zupełnie nieprzytomna, klnąc że to już 🙂 Chyba brak mi takiej pięknej aury jak u Ciebie! Mogę przyjechać naładować akumulatorki?? 😀 Pozdrawiam!

  3. Aniu, uwielbiam czarne porzeczki, ale czerwone tez są smaczne, a taka konfitura jest boska !

  4. Wspaniała ta konfiturka 🙂

  5. Zazdroszczę Ci takiego spokoju poranka i tej konfitury również:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      oooo, wpadnij któregoś ranka i pocelebrujemy go sobie razem.
      Konfiturę możesz zrobić w każdej chwili.

  6. pyszna konfitura! Uwielbiam ten przepis!

  7. Aniu wpraszam się wirtualnie na Twoje śniadanie …. buziakow moc:)

  8. Ach co za śniadanie 🙂 Porzeczkowa konfitura i fr. rogaliki…do tego kawa…wpraszam się następnym razem ;D wysyłam pozdrowienia z morską bryzą

  9. Pyszna konfitura, królewskie śniadanie 🙂

  10. Konfitura z tych owoców to rarytas podczas pobytu u naszej babci 🙂 Nie wiemy jak to robi ale nam taka dobra nigdy nie wyjdzie 😛

  11. Już ją sobie wyobrażam w naleśnikach 🙂

  12. Nie wiem czemu ale kiedy jem francuskie dania czuję się wyjątkowo. Inaczej- nawet nie umiem tego powiedzieć:) Pozdrawiam i pysznego śniadania:)

    • Post Author Amber

      AZgotuj,
      wiesz, coś w tym jest…
      Ta francuska prostota ma w sobie jakąś wyjątkową aurę.
      Pozdrawiam Cię!

  13. Jaka pychota, a u nas niestety już po porzeczkach. Skończyły w słoikach na słodko kwaśno i w galaretkach. Przepis zachowam na przyszły rok koniecznie. 🙂

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      wspaniale zagospodarowane porzeczki będą cieszyły w zimny czas.
      U mnie porzeczek w okolicy jest jeszcze sporo do kupienia.
      A przepis łatwo zapamiętać.
      Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *