Bakłażany zapiekane z pomidorami i serem. Parmigiana di melanzane

 

Parmigiana to jeden z najwspanialszych wegetariańskich przepisów świata. Jest przy niej  trochę pracy, ale jaka nagroda w zamian, zostaniesz nagrodzona wyjątkowym i komfortowym daniem. Bakłażany i pomidory już obrodziły i należy cieszyć się ich smakiem i obfitością. Nie korzystaj więc z pomidorów z puszki. Naciesz zmysły świeżością. Dodaj do tego najlepszą oliwę, aromatyczną bazylię i najlepszy ser. Będziesz w niebie.

 

 

 Parmigiana di melanzane

porcja dla dwóch osób
2 duże bakłażany
oliwa EV
2 szklanki startego parmezanu
1 szklanka świeżych liści bazylii
1 szklanka startej mozzarelli

sos pomidorowy
2 łyżki oliwy EV
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 kg świeżych pomidorów (odmiana bez pestek – u mnie bawole)
1 łyżka świeżego oregano – same liście
1 łyżeczka soli morskiej
3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

 

 

Pomidory umyj i obierz ze skórki specjalnym nożykiem lub sparz i dopiero obierz. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę z czosnkiem przez ok. 3 minuty mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, oregano, sól i pieprz. Duś sos bez przykrycia 30 – 40 minut, aż będzie gęsty. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Kiedy sos się dusi, upiecz bakłażany. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do wypieków. Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w grube plastry. Skrop papier oliwą, ułóż plastry bakłażanów i posmaruj je oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. wyjmij blachę i zmniejsz grzanie do 180 st. C.

Formę do zapiekania parmigiany posmaruj sosem pomidorowym i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Posmaruj je znowu sosem, posyp parmezanem i polej oliwą. Ułóż drugą warstwę bakłażanów, znowu posmaruj je sosem, posyp resztą parmezanu i listkami bazylii, polej oliwą. Teraz ułóż ostatnią warstwę bakłażana, posmaruj sosem, posyp mozzarellą i polej oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut, aż sos zacznie bulgotać , a ser się zrumieni. Wyjmij ostrożnie formę z piekarnika i zostaw na kratce na 10 minut. Posyp liśćmi bazylii i pokrój. Delektuj się!

Uwagi
* w oryginale bakłażany zwykle są smażone na patelni, ale ja zdecydowanie wolę pieczone
* nie sól bakłażanów do pieczenia. To mit, że sól wytrąca z niego goryczkę. Jeżeli kupujesz ekologiczne bakłażany, będą do tego dania najlepsze.
* sery możesz zetrzeć na małych lub dużych oczkach. I tak stopią się podczas pieczenia.
* ostatecznie możesz użyć dobrych pomidorów z puszki, ale takie prosto ze słońca doskonale wydobędą smak sosu. Często sos z niedojrzałych pomidorów jest kwaśny. Kup więc naprawdę dojrzałe pomidory.
* parmigianę można przygotować wcześniej i wstawić ją do piekarnika w dowolnym momencie. Upieczoną można także odgrzewać w piekarniku i zamrażać.

40 thoughts on “Bakłażany zapiekane z pomidorami i serem. Parmigiana di melanzane

  1. Bardzo lubię zapiekane bakłażany, więc chętnie skorzystam z przepisu. Fajny pomysł na jutrzejszy obiad

    • Cztery fajery,
      w tym daniu to nie tylko bakłażany robią robotę. Każdy składnik dodaje mu wyjątkowego smaku.

  2. To danie w sam raz dla mnie. Uwielbiam bakłażan i w sumie każde pozostałe składniki. Dziękuję 🙂

  3. Pomidory i ser to połączenie idealne, a z dodatkiem bakłażana musi być przepyszne.

  4. Na dania z bakłażanami zawsze się skuszę, będę musiała jednak zrezygnować ze względów zdrowotnych z żółtego sera, a szkoda bo z bakłażanami komponuje się wyśmienicie.

    • Izabela, parmesan i mozzarella to nie są ,żółte sery’. Myślisz chyba o serach popularnych sprzedawanych w Polsce.

  5. Tak jak uwielbiam bakłażany, tak nie potrafię nic z nich zrobić. Soliłam pół godziny wcześniej, a i tak były gorzkie i jakieś twarde, z bólem się poddałam. Dałaś mi nadzieje, że jeszcze nic straconego:)

    • Mario,
      to niemożliwe! Nie sól, bo właśnie bakłażany wtedy twardnieją. I spróbuj zrobić je według tego przepisu.

  6. Cudowne danie, cudowny przepis.
    Nic z nimi nie zrobiłam,, bo nie potrafię. Dzięki, bo wreszcie będę mogła je kupić i coś pysznego zrobić. Bakłażany tak kuszą. Przepyszne składniki i zrobię je tak, jak Ty 🙂

  7. To danie jest zdecydowanie dla mnie. Uwielbiam tego typu jedzenie. Półki sklepowe uginają się od świeżutkich bakłażanów tylko robić 🙂 danie wygląda bardzo apetycznie 🙂

  8. I kolejna kulinarna perełka, w Twoim Aniu wykonaniu <3 Zapiekanka wygląda po prostu obłędnie i kusi niesamowicie 🙂 Przepis spisuję do zeszytu i zrobię na pewno :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂

  9. Świetnie się prezentuje Parmigiana di melanzane w twoim wykonaniu Aniu, ja jestem mało nabiałowa osoba(nooo chyba ,że masło to uwielbiam), ale dla takiego królewskiego dania chętnie zrobię wyjątek

  10. Papierowa Łowczyni

    Wow to wygląda jak lasagne. A tu proszę jaka znakomita zapiekanka. Super, że dzielisz się swoimi takimi kulinarnymi radami. Ja z przyjemnością wypróbuję Twój przepis. Lubię takie inne dania 🙂

  11. Jak to pięknie wygląda 😀 Bardzo jestem ciekawa smaku tego bakłażana w połączeniu z pomidorami. Aż wstyd przyznać, ale raz się pochorowałam po bakłażanie i od tamtej pory po niego nie sięgam, pora dać mu szansę

    • Marzena, to może po dodatkach się pochorowałaś, bo sam bakłażan jest bardzo neutralny.
      Wczoraj zjedliśmy to danie i jesteśmy zdrowi.

  12. Bardzo lubię bakłażany i jem je teraz niemal na kilogramy, trzeba wykorzystać okazję sezonowa. No i oczywiście Twój przepis przyjmuje z otwartmi ramionami a może bardziej ustami.

  13. Dobrze przygotowane bakłażany są pyszne, a w takim wydaniu napewno.

  14. Od rana te bakłażany kuszą mnie i nęcą. I jak na złość weszłam do Ciebie późnym wieczorem! I to był błąd, bo głodna się zrobiłam, a bakłażanów o tej porze nie kupię. No nic, jutro rano po zakupy i do dzieła!

  15. Wędrówki po kuchni

    Bakłażan, parmezan – te składniki uwielbiam! U mnie dziś była na obiad właśnie zapiekanka z bakłażana i cukinii

  16. To przepis idealny dla mnie, bo kocham i bakłażany i pomidory. Regularnie, co roku robię swoją passatę, więc z tym nie będzie problemu. Mam też dojście do naprawdę dobrych pomidorów 🙂 Aż mi ślinka pociekła i zrobiłam się głodna.

    Zdziwiłaś mnie tym, że wcale nie trzeba solić bakłażanów przed pieczeniem. Na pewno wychodzi z nich wtedy woda. Przyjrzę się temu. Z pewnością jak są naprawdę dobre to nie potrzebują takich wynalazków. Na szczęscie mam niedaleko bazar, to kupię te najlepsze. 😀

    • Felicjo, to bardzo się cieszę. Dobre składniki to podstawa każdej potrawy.
      Tak, bakłażanów nie trzeba solić, bo wtedy robią się twarde. A wody wcale dużo nie zawierają. Trzeba obalać mity.

  17. Zapiekanka zauroczyłam mnie od pierwszego wejrzenia i choć lubię tzw. szybkie przepisy, dla niej warto spędzić czas w kuchni i się “pobawić”. Przepis zapisuję i pędzę na zakupy. Muszę ją mieć i z rozkoszą zjeść.

  18. Bardzo lubię zapiekanki. Tylko jakoś mi nie wychodzą takie idealne

  19. witam, czy pomidory trzeba obrać ze skóry?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.