Babka waniliowa na drożdżach. Warszawska kuchnia vintage

 

 

Wprawdzie dzisiaj za oknem śnieg i wiosna się ukryła, ale zdałam sobie sprawę, że wielkimi krokami zbliża się WielkaNoc. W tym roku zbytnio nie przygotowuję się do świąt, ponieważ spędzimy je poza domem, ale warto przypomnieć sobie domowe wielkanocne smaki. Babka waniliowa jest puszysta, delikatna i rozkosznie pyszna. Może ktoś także skusi się na ten przepis?

 

 

Babka waniliowa
przepis z książki Kuchnia warszawska, wydanie 1961

1/2 kg mąki
5 dkg drożdży ( świeże)
125 ml mleka
10 żółtek
20 dkg cukru ( można mniej)
1/3 łyżeczki soli
20 dkg masła
laska wanilii
rodzynki (opcjonalnie)
skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Do połowy mąki wlać rozpuszczone w ciepłym leku drożdże, dokładnie wymieszać i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wlać żółtka ubite do białości z cukrem ( garnek z żółtkami w czasie ubijania trzymać w ciepłej wodzie), wsypać resztę mąki, sól, wanilię utłuczoną z cukrem i dokładnie wyrabiać – ciasto musi odstawać od ręki ( ubijam w mikserze i musi odstawać od ścianek misy). Wlać do ciasta rozpuszczone masło, wyrabiać dalej, aż tłuszcz będzie dobrze wchłonięty przez ciasto ( na koniec wyrabiania dodać rodzynki) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy się dwukrotnie, nakładać do foremki lub dwóch mniejszych, wysmarowanych masłem i wysypanych bułeczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy foremki wypełnią się ciastem do 3/4 wysokości, ostrożnie wstawić je do pieca (nagrzewam do 170 st. C). Po 45 minutach próbować patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć ostrożnie z formy i położyć bokiem na czymś miękkim, nie podnosząc, aż wystygnie.

Lukier biały
10 dkg cukru pudru
1 białko
1/4 soku z cytryny
Ucierać, aż masa zbieleje i zaczną się robić pęcherzyki. Ucierać należy w jedną stronę. Lukier powinien być bardzo gęsty.

20 thoughts on “Babka waniliowa na drożdżach. Warszawska kuchnia vintage

  1. Sezon na babki wielkanocne uważam za rozpoczęty, z Twojego przepisu tez skorzystam

  2. Waniliowej jeszcze nie robiłam, a jestem wielką miłośniczką wszelkich babek.

  3. Wypasiona, aż 10 żółtek użyłaś!

  4. Mój tata byłby zachwycony kosztowaniem takiego wypieku. 🙂

  5. Wędrówki po kuchni

    Babka to obowiązkowy wypiek na święta

  6. Dobrze że niedługo Wielkanoc. Baba na pewno będzie z Twojego przepisu

  7. Wygląda przepięknie. Podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej. Od razu przychodzą na myśl święta.

  8. taka babka to moje wspomnienia z dziecinstwa 🙂 mama zawsze robiła. Uwielbiam

  9. Baby to ja uwielbiam piec i jeść cały rok, ale teraz najbardziej
    Ta twoja z fajnej książki to wiadomo,że wygląda cudnie i smakuje jak raj

  10. Festiwal mazurków i babek rozpoczynasz piękną i smakowitą babką.
    Uwielbiam drożdżowe babki na podstawie starych przepisów.
    Mniam!

Skomentuj Cztery Fajery - blog kulinarny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.