Babka ucierana z makiem, migdałami i polewą z białej czekolady

 

Ta wspaniała babka to specjalność naszej cioci Wiesi. Piecze ją nie tylko z okazji Wielkiej Nocy, ale i na niedzielne podwieczorki, kiedy wpadamy z wizytą. Babka ma dwie formy – z okazji świąt ma wygląd tradycyjnej baby. Z okazji niedzielnej herbatki pieczona jest w keksówce. Ciocia polewa makowe ciasto lukrem z cytryną lub świątecznie białą czekoladą.
Babka jest wilgotna, aromatyczna, przepyszna!

 

 

Makowa babka cioci Wiesi
200 g zmielonego maku
8 łyżek gorącej wody
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1,5 szklanki mąki pszennej T450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżka soku z cytryny
50 g migdałów lub płatków migdałowych plus do dekoracji

 

polewa
100 g białej czekolady
50 g śmietanki kremówki 30%

Mak wsyp do miski i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw. Migdały zalej wrzątkiem i obierz je z brązowej skórki, posiekaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj mak. Następnie dodawaj na zmianę jajka i mąkę. Dalej ucierając dodaj sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Na końcu migdały i wymieszaj. Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem.
Piecz babkę w 170 st. C ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij formę i zostaw na 10 minut. Teraz wyjmij na kratkę ciasto i zostaw do wystudzenia.
Czekoladę połam i dodaj śmietankę. Postaw miskę na garnku z gorącą wodą i mieszaj, aż składniki się połączą.
Polej babkę polewą, posyp migdałami i odstaw, aż polewa zastygnie.

30 thoughts on “Babka ucierana z makiem, migdałami i polewą z białej czekolady

  1. Takiej babki jeszcze nie piekłam, chętnie skorzystam z przepisu

  2. Ta babka wygląda naprawdę świetnie i na pewno tak też smakuje.

  3. Ciekawa. Wszystko świetnie do siebie pasuje

  4. Uwielbiam babkę każdego rodzaju jest to moje ulubione ciasto wielkanocne

  5. Dziekuje za swiateczny przepis : )

  6. Świetnie wygląda. Z pewnością wypróbuję przepis.

  7. Piękna baba na świąteczny stół. Już teraz zjadłabym kawałek. 🙂

  8. Wygląda bardzo samokwicie. Pewnie też tak smakuje, Szkoda, ze technologia nie poszła tak do przodu, że można jeszcze powąchać i posmakować niektórych potraw 😀

  9. Pysznie wygląda! makowej baby jeszcze nie robiłam. Wielkanoc to idealna okazja. 🙂

  10. Prawdziwa babka. Z chęcią bym spróbowała

  11. Mój mąż za nią przepada, czasami przygotowuję, nieco inny przepis, ale podobny rozkład składników. 🙂

  12. Obok tak pysznej babki na pewno nie mogę przejść obojętnie.

  13. ciekawy przepis, wypróbuję na dniach <3

  14. Chetnie bym zjadla taka babke, gdyby ktos mi ja zaserwowal 😉

  15. Ta wspaniała babka bardzo mnie kusi, pewnie stanie na świątecznym stole.
    Pozdrawiam!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.