Domowa kiełbasa bez wędzenia. Na Wielkanoc i nie tylko…


***

 

Domowa kiełbasa to ważny punkt wielkanocnego menu. W naszej tradycji stawiamy na kiełbasę białą, która jest niezbędnym składnikiem świątecznego żuru, ale też zapiekamy ją w chrzanowym lub chlebowym sosie czy piwie z dodatkiem cebuli.
U mnie część białej kiełbasy również ‘suszymy’ w piekarniku w niskiej temperaturze i podajemy na półmisku z wędlinami. Tak przygotowana biała kiełbasa jest soczysta, aromatyczna i zachowuje wszystkie swoje walory smakowe.

 

 

Domowa kiełbasa bez wędzenia
biała kiełbasa z tego przepisu

Nagrzej piekarnik do 100 – 120 st. C . Kiełbasę powieś na bambusowym patyku lub rozłóż na kratce. Susz 2- 2,5 godziny. Połowę czasu z jednej strony, potem odwróć ją i susz z drugiej strony.

18 thoughts on “Domowa kiełbasa bez wędzenia. Na Wielkanoc i nie tylko…

  1. Uwielbiam domową białą kiełbasę, taka jest najlepsza nasza już też zrobiona 🙂

  2. W moim rodzinnym domu rodzice zawsze przygotowują kiełbasę na Wielkanoc, nie wyobrazam sobie, aby było inaczej!

  3. Przepis polecę mamie, może akurat z niego skorzysta.

  4. Nie mam to, jak domowe wędliny, te smakują najlepiej i do tego wiemy, co dokładnie jemy 😉

  5. Domowe wędliny zawsze znajdą wielu swoich odbiorców.

  6. W ten sposób jeszcze białej kiełbasy nie robiłam, może kiedyś spróbuję, u nas kiełbasa moczy się przez noc w ziołach i dopiero potem jest krótko gotowana.

  7. Jeszcze nigdy nie robiłam białej kiełbasy, ciekawa jestem tego smaku. Jedyne co robię, to karkówka na kanapki dla męża

  8. Domowa kiełbasa najlepsza!

  9. To jest to! Niestety nie miałam okazji spróbowac takiej kiełbasy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.