Ricotta i cytryna. Ciasto z kwiatami kozłka lekarskiego na letni podwieczorek

 

Nie da się ominąć letnich podwieczorków…
Pogodne popołudnia zapraszają nas na taras. Nagle pojawiają się znajomi, którzy właśnie znaleźli się w okolicy…Nasz zielony azyl tętni życiem każdego dnia!
Celebrujemy więc letnie podwieczorki, które przeciągają się do wieczora.
Piekę na te okazje ciasta lekkie jak letnie obłoki i podaję z kwiatami wyhodowanymi w ogrodzie.
Dzisiejsze jest mocno cytrynowe z kwiatami kozłka lekarskiego.
To staromodne zioło ma delikatne, białe kwiaty, które pachną intensywnie w ciepłe wieczory.
I idealnie pasują do włoskiego cytrynowego ciasta.
Hello Summer!

 

Ciasto z ricottą i cytryną

przepis z bloga Pauliny – kilk!

200 g brązowego cukru ( dodałam 100 g)
2 jaja w temperaturze pokojowej
180 ml oleju słonecznikowego
60 ml soku z cytryny
250 g serka ricotty
skórka otarta z 2 cytryn
250 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
16 g proszku do pieczenia bio

cukier puder i kwiaty kozłka lekarskiego do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną.
W misie miksera umieszczamy jajka i cukier.
Ubijamy, do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
Powoli, strużką, wlewamy olej, sok z cytryny i skórkę , cały czas ubijając.
Dodajemy ricottę i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodajemy obie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy delikatnie i przelewamy ciasto do formy.
Pieczemy przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Dekorujemy wedle uznania.

20 thoughts on “Ricotta i cytryna. Ciasto z kwiatami kozłka lekarskiego na letni podwieczorek

  1. Czyli co? Można wpadać na takie pyszności?;-)

  2. Wiem, że to ciasto by mnie nie zawiodło swoim smakiem, tak jak zawiodły mnie lody z kwiatów czarnego bzu 😉

    • Post Author Amber

      Anita,
      to bardzo mnie cieszy!
      To sę kwiaty kozłka lekarskiego.
      A lody z czarnym bzem robię najczęściej z dodatkiem syropu.

  3. Z ricottą uwielbiam, jest takie miękkie i wilgotne!

  4. Na taki podwieczorek to i ja jestem chętna 🙂

  5. Ale ciasto i z kozłkiem .Aniu a nie pachnie walerianą? Moje koty chyba by oszalały z radości jakbym upiekła takie ciasto

  6. Uwielbiam letnie podwieczorki przy takich pysznych ciachach z kwiatami 🙂
    Samym miłych chwil!

  7. wspaniałe ciacho Aniu

  8. Dziękuję za kulinarną inspirację na dzisiejszy podwieczorek ! :))

  9. Ricotta z cytryną to idealne połączenie! I do tego te kwiaty jako zwieńczenie całości. Rozpływam się w zachwycie :-).

Comments are closed.