Risotto z bobem i miętowym sosem. Zwariowało, oszalało moje serce!

 

Lato wylało się całą obfitością słońca, kolorów, owoców i warzyw. Kusi nas z każdego zakamarka.
Woła na łąki, obiecuje ciepłe wieczory i pogodne ranki.
Kapelusz z wiankiem kwiatów wisi na tarasie, letnie sukienki czekają w garderobie, pogodne buty gotowe są do drogi.
Lato mamy zaplanowane i wypełnione wyjazdami w ciekawe i ulubione miejsca.
Jest już bób!
Raczymy się nim w ciepłe, tarasowe wieczory. Dopełniamy całość lekkimi sałatkami i winem.
To ze szczęścia szumi nam w głowie…A z radia płyną słowa:
Zwariowało, oszalało moje serce!

 

 

Risotto z bobem i miętowym sosem

risotto
1 szklanka ryżu arborio
600 ml bulionu z warzyw
100 ml białego wina
2 łyżki oliwy EV
1 ząbek czosnku
1 szalotka
50 g zimnego masła
100 g tartego parmezanu + do posypania
sól i pieprz do smaku

200 g młodego bobu

sos miętowy
pęczek świeżej mięty
2 łyżeczki nierafinowanego cukru
sok z ekologicznej cytryny
50 ml wody
sól i biały pieprz

W wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy sok cytrynowy i wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy liście mięty, sól i pieprz. Miksujemy i odstawiamy.

Bób gotujemy na parze 10 minut i obieramy z łupiny. Odstawiamy.

Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i stawiamy ją na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i szalotkę – podsmażamy i dodajemy ryż. Smażymy do czasu, aż ryż będzie szklisty i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy do chwili, kiedy wino odparuje. Zaczynamy dolewać partiami ciepły bulion i mieszamy. Ryż powinien być al dente. Dodajemy wtedy zimne masło i parmezan – wyłączamy grzanie i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, sos miętowy i na końcu bób. Mieszamy i posypujemy resztą parmezanu.

26 thoughts on “Risotto z bobem i miętowym sosem. Zwariowało, oszalało moje serce!

  1. Genialne danie!

  2. Pyszne danie i bardzo na czasie 🙂

  3. Pięknie napisane. Te pogodne buty mnie uwiodły :-).
    I pyszne danie, idealne na lato!

  4. Danie jest rewelacyjne, Na pewno by mi smakowało 🙂
    ,, Pogodne buty ” – piękne określenie 🙂

  5. Oj można oszaleć od tych smaków, zapachów i kolorów!
    Risotto palce lizać!
    Miłego maszerowania 🙂
    Pozdrawiam

  6. takie risotto zdecydowanie skradło moje serce:)

  7. Oj , Aniu , Aniu ja chętnie do Ciebie na to risotto przyjadę.Bób moja miłość 🙂

  8. Oj rety. Idealny pomysł na młody bobik!

  9. Prawdziwie letnie, pyszne danie, uwielbiam 🙂

  10. Wygląda genialnie- nic dziwnego, że zwariowało odzalało … Bardzo, bardzo apetyczne risotto.

    • Post Author Amber

      Aniu,
      dziękuję. Tak, smaczne bardzo mi się udało to risotto.
      Pozdrawiam Cię!

  11. Prezentuje się wspaniale! Czas wybrać się na rynek po bób!

  12. Oj tak, można oszaleć – najpiękniejszy czas-) Risotto z bobem bardzo lubię:-)

Comments are closed.