Zupa kurkowa z kaszą jaglaną i lubczykiem

Letnie zupy. Niewiele porzeba składników i czasu, aby cieszyć się ich smakiem. Ważne jest podejście do zakupów – wybieram to, co jest naprawdę dobre i wyhodowane naturalnie. Nie idę na łatwiznę i nie Łapię co mi w biegu wpadnie w oko.
Moje warzywa w tej zupie są z kooperatywy spożywczej i ze wsi od zaufanych gospodarzy. Kurki przywozi Pan z warmińskich lasów, a zioła hoduję we własnym ogródku. Świadomy wybór wpływa na mój komfort wewnętrzny i jakość tego co jem.
Zapraszam zatem na najlepszą zupę z kurek!

 

Zupa kurkowa z kaszą jaglaną
300 g świeżych kurek
1 młody por
500 ml domowego bulionu z warzyw
1 ząbek czosnku
liście: natki pietruszki i lubczyku
2 łyżki oliwy EV
sól i pieprz do smaku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej bio

Kurki i pora czyścimy i myjemy. Pora kroimy na dowolne kawałki. W granku rozgrzewamy łyżkę oliwy i  wkładamy kawałki pora, smażymy mieszając, aż staną się szkliste. Wtedy wlewamy bulion i gotujemy wolno na małym ogniu – około 5 minut. W tym czasie na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i dodajemy kurki – smażymy je na dużym ogniu przez kilka minut, a pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Zestawiamy z ognia.
Zupę w granku doprawiamy solą i pieprzem. Natkę i lubczyk siekamy. Do zupy dodajemy kaszę jaglaną i lekko podgrzewamy. Rozlewamy do misek, na wierzchu układamy smażone kurki i zieleninę. Posypujemy pieprzem i podajemy. Dodatkiem mogą być grzanki.

39 thoughts on “Zupa kurkowa z kaszą jaglaną i lubczykiem

  1. Pysznie wygląda, a z takich składników smakuje wspaniale!

  2. O rany! Jakie cuda na talerzu. Lubię grzyby, a kurki polubiłam, od kiedy nauczyłam się je czyścić za pomocą wrzątku i soli. Jednak zupy nie jadłam. Pakuję walizkę, adres znam i jadę do Ciebie na obiad 🙂
    Znakomity przepis, już się nie mogę doczekać !!
    Pozdrawiam Aniu 🙂

  3. Kurki to moje ulubione grzyby. Potrawy z kurek mogłabym jeść każdego dnia. TA zupa wygląda obłędnie

  4. Nigdy nie jadłam takiej zupy, nabrałam bardzo nią smaku. Wygląda Smakowicie

  5. Papierowa Łowczyni

    Wygląda bardzo apetycznie. Ja co prawda nie jestem jakimś koneserem grzybowym, nie zawsze po nie sięgam, ale w takim wydaniu bym skosztowała owe kurki 🙂 Jeszcze by się mogło okazać, że jednak lubię grzyby …

  6. Uwielbiam kurki i wszelkie potrawy w których występują 😀 Zupkę kurkową również, ale w takiej wersji jak proponujesz, jeszcze nie jadłam 😀 Następnym razem będzie zupa kurkowa z kaszą jaglaną. Dziękuję za fajny pomysł <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Agness, to bardzo się cieszę.
      Będzie mi miło, jeżeli spróbujesz połączenia kurek z kaszą jaglaną. Naprawdę jest pyszne!

  7. Ha! Szkoda, że dopiero teraz tu weszłam, bo własnie miałam kurki i zrobiłam pierś z kaszki w sosie kurkowym, nie było złe, ale gdybym wiedziała możliwe, że zamiast do sosu dodałabym kurki do zupy. Nie robiłam co prawda jeszcze zupy z kaszą jaglaną, ale sama kasze lubię, więc raczej byłoby dobrze.

  8. Jak sezon grzybowy to musi być byc i supa grzybowa 🙂 ja robie kurkowa ale z z inna kaszą. Zamiast kaszy jaglanej daje kaszy mannej do zagęszczenia 🙂 dla.mnie taka zupka jest bardzo doobra plus “garść” natki pietruszki 🙂
    Kasze jaglana bardzo lubie to z chęcią zmienię kasze 🙂

    • Aniu, pomysłów na kasze może być wiele. U mnie jgalana bardzo się sprawdza w takich zupach.
      Spróbuj! Jest zdrowsza od kaszy manny…

  9. Kasza i grzyby to jest coś, co kocham, a jeszcze połączone w jedno danie… Marzenie dziękuję za przepis

  10. Kurkowa pychota, z porem i na wywarze z warzyw, idealna zupa w sezonie.
    Marzę o jednym choć talerzu, mniam!

  11. Ależ piękności i smaczności na tych Twoich zdjęciach. Kurkowa w takiej nowej dla mnie odsłonie. Bardzo jestem ciekawa i chętnie wypróbuję 🙂

  12. Zupka wygląda pysznie. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Odkąd mam warzywnik odczułam na własnym podniebieniu jaka to ogromna różnica i jak ważne jest skąd mamy warzywa i inne produkty.

    • Aniu M.,
      prawda, że warto choć niewiele warzyw uprawiać po swojemu?
      Dodane do takiej zupy smakują wyjątkowo!

  13. Wędrówki po kuchni

    Fantastyczna zupka. Strasznie zazdroszczę Ci tych kurek, bo u mnie niedostępne, nie jadłam ich kilka lat

  14. Moje smaki! Kurki mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. A taką zupę sobie przygotuję, a co:-) Aniu, pyszna propozycja. Pachnie aż tu:-)

    • Marzena, bardzo się cieszę!
      Ta zupa z młodych warzyw i kurek rzeczywiście wyszła niesamowicie aromatyczna.

  15. Uwielbiam kurki, właśnie idzie sezon na świeże. Musze takla zupę zrobić

  16. Jutro wysyłam moich grzybiarzy o kurki. Już wiem od sąsiada gdzie są, wiec wymówek nie będzie. Będzie za to Twoja pyszna zupa!

  17. Generalnie nie przepadam za grzybami, no prawdę mówiąc to ich nie lubię, ale kurki stanowią wyjątek. Są delikatniejsze i naprawdę pyszne. Jak będę miała okazję i trafią mi się kurki, to taką zupę koniecznie zrobię. Nie wiem tylko, czy dzieci mogą jeść. Innych grzybów im nie daję, ale takie kurki w zupie?

    • Felicjo, kurki to bardzo delikatne grzyby i mają szczególny smak.
      Jeżeli Twoje dzieci skończyły 3 rok życia, to spokojnie możesz im kurki podać.
      Im prędzej poznają nowe smaki, tym lepiej.

  18. Jeszcze w zupie kurek nie jadłyśmy 🙂 Jesteśmy ciekawe smaku takiego dania 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.